21 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΪΛ Φύσα φύσα, φουντώνουν πάλι τη φωτιά στην Ουκρανία

Σε συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες κατέληξε η χθεσινή νέα μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Κίεβο, μετά την πρόσφατη ψήφιση σειράς μέτρων καταστολής των διαφωνούντων. Διακόσιες χιλιάδες Ουκρανοί κατέκλυσαν την πλατεία Ανεξαρτησίας, πολλοί φορώντας στο κεφάλι τους μαντίλες, κουκούλες, κατσαρόλες ή αποκριάτικες μάσκες και δείχνοντας ευθαρσώς ότι αψηφούν τη νομοθεσία που, μεταξύ άλλων, τιμωρεί όσους διαδηλώνουν φορώντας μάσκα προσώπου ή κράνος.

  «Κηρύσσουμε τη νέα νομοθεσία παράνομη» δήλωσε το στέλεχος της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ ο Αρσένι Γιατσένιουκ, του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο «έχει χάσει τη νομιμότητά του» κι έγκειται στην αντιπολίτευση να συστήσει ένα «συμβούλιο του λαού».

Προς το τέλος της συγκέντρωσης, εκατοντάδες διαδηλωτές θέλησαν να παραβιάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθούν προς το Κοινοβούλιο. Πυρπόλησαν δύο κλούβες της αστυνομίας κι επιτέθηκαν με πέτρες και καπνογόνα εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με δακρυγόνα και αντλίες νερού. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πάνω από 30 αστυνομικοί και τουλάχιστον 9 διαδηλωτές.

Ο Β. Κλίτσκο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ζητώντας από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ν' αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στο Κίεβο Γιαν Τομπίνσκι κάλεσε όλες τις πλευρές «να μην επιδεινώσουν μια ήδη δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση», θυμίζοντας ότι οι επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας «θα μπορούσαν να δικαιώσουν εκείνους που δεν επιθυμούν πολιτική λύση στην κρίση». Η αμερικανική πρεσβεία αξίωσε από την κυβέρνηση να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις «με όλες τις πλευρές» για έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο και αποφυγή επέκτασης της βίας.

Το αντικυβερνητικό κίνημα, που διογκώθηκε μετά την απόφαση του Κιέβου να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., υπό την πίεση της Μόσχας, έχει εξασθενήσει το τελευταίο διάστημα ιδίως μετά την υπογραφή οικονομικών συμφωνιών με τη Ρωσία (17 Δεκ.) που απομακρύνουν για την ώρα την οικονομική κατάρρευση. Παρ' όλ' αυτά διαδηλωτές συνεχίζουν, εδώ και σχεδόν δύο μήνες, να κατασκηνώνουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε βιαστικά την Παρασκευή, προκαλώντας χάος εντός της ουκρανικής Βουλής, φαίνεται να κινητοποιεί εκ νέου τους διαφωνούντες, οι οποίοι πάντως επικρίνουν παραλλήλως και την αντιπολίτευση για έλλειψη σχεδίου δράσης και πραγματικού ηγέτη.

Αργά χθες τη νύχτα ο Β. Κλίτσκο ανακοίνωσε έπειτα από συνάντησή του με τον Γιανουκόβιτς ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «υποσχέθηκε να συστήσει τη Δευτέρα επιτροπή εκπροσώπων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για να βρεθεί λύση στην κρίση».
(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ-WWW.BBC.CO.UK)