21 Ιανουαρίου 2014

Δανία: Βόμβα έτοιμη να σκάσει το τραπεζικό σύστημα

Δανία: Βόμβα έτοιμη να σκάσει το τραπεζικό σύστημα
Βόμβα έτοιμη να σκάσει στα θεμέλια της οικονομίας της Δανίας φαντάζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα της χώρας με τον ΟΟΣΑ να κρούει νέο καμπανάκι κινδύνου για τα τεράστια επίπεδα ιδιωτικού χρέους και την αυξητική τάση των "κόκκινων" δανείων.Ως εκ τούτου ο Οργανισμός στην ετήσια έκθεση του για τη χώρα τονίζει την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τα υψηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών πριν αρχίσουν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια τους καθιστώντας τα δάνεια πιο ακριβά για τους δανειολήπτες. 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους της Δανίας σήμερα είναι τα υψηλότερα σε αναπτυγμένη οικονομία και πλέον αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, στην κατά τα άλλα εύρωστη χώρα. Συγκεκριμένα ως αναλογία φθάνουν το 321% επί των διαθέσιμων εισοδημάτων ή πάνω από το 140% του ΑΕΠ της χώρας (γραφ.). 
Αν και το χρέος αυτό καλύπτεται απ' τα συνταξιοδοτικά αποθεματικά και την αξία της ακίνητης περιουσίας, ωστόσο αυτοί που χαράσσουν πολιτική δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το πρόβλημα, προειδοποιεί στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ. 
“Αργά ή γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού στην Δανία και ολόκληρη την Ευρώπη θα επιστρέψουν στα κανονικά τους επίπεδα. Οι Δανοί πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν αυτό το χρέος ή τουλάχιστον να φροντίσουν να μην επεκταθεί περισσότερο” προειδοποιεί ο Robert Ford, αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού.
Παράλληλα ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα είναι σχετικά μεγάλος και ως εκ τούτου καλό θα ήταν να υπήρχαν κινήσεις συγκέντρωσης.
Παρά τις ανησυχίες του ΟΟΣΑ αλλά και του ΔΝΤ το οποίο υποστήριξε ότι ο συνεχής δανεισμός των νοικοκυριών μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη χώρα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Lars Rohde, τονίζει ότι δεν υπάρχει φόβος για την αποπληρωμή των δανείων.
Όπως υποστηρίζει, “δεν υπάρχει κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα της Δανίας” καθώς τα νοικοκυριά “έχουν μια σειρά από προστατευτικά δίχτυα τα οποία τους επιτρέπουν να ανταπεξέλθουν σε μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων ή σε μια μείωση των εισοδημάτων”.
Ωστόσο, όπως καταγράφει και η έρευνα, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνεται. Αν και παραμένει σε μονοψήφια επίπεδα (περίπου στο 7% επί του συνόλου) είναι το μεγαλύτερο για μία κατά τα άλλα εύρωστη οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρώπη σήμερα η Δανία κατέχει την 9η θέση στη λίστα με τα "κόκκινα δάνεια" πίσω απ' τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, την Ουγγαρία και την Πολωνία. 

Πηγή: .newmoney.gr/