21 Ιανουαρίου 2014

Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για λουκέτο σε εκδοτική εταιρία Η εταιρία κατηγορήθηκε για κουρδική προπαγάνδα



Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό ΔικαστήριοΟι τουρκικές αρχές έκριναν πως προπαγάνδιζε το PKK - Για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης μιλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων    Η Τουρκία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς το 2001 είχε επιβάλει τη διάλυση εκδοτικής εταιρίας με την επωνυμία Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş. 
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου συνοδεύεται μάλιστα από πρόστιμο 5.000 ευρώ, που πρέπει να καταβάλει το τουρκικό κράτος ως αποζημίωση για ηθική βλάβη στην εκδοτική εταιρία.
Τα τουρκικά δικαστήρια τότε είχαν κρίνει πως η εν λόγω εταιρία προπαγάνδιζε υπέρ των θέσεων του κουρδικού κόμματος ΡΚΚ, που είναι παράνομο στη Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση — όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Ζουμπεγίρ Περιχάν προσέφυγε κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2003, όταν και είχε επικυρωθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας η απόφαση των τουρκικών δικαστηρίων.

Τρία τεύχη ενός περιοδικού της συγκεκριμένης εκδοτικής είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας το 2001 και τότε το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας είχε ζητήσει τη διάλυσή της.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ