21 Ιανουαρίου 2014

Ενοικιάζουν την παραλία "Πέντε Μίλι" σε τουρκικό τουριστικό όμιλο

Υπερπολυτελές ξενοδοχείο στην παραλία του κατεχόμενου Πέντε Μίλι, εκεί όπου αποβιβάστηκαν οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής το 1974, σχεδιάζει να ανεγείρει τουρκικός όμιλος εταιρειών. Παρουσιάζεται να ενοικίασε παράνομα είκοσι στρέμματα γης για 49 χρόνια. Το γεγονός προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Στον τουρκικό Ομιλο εταιρειών Αλτίνμπας, περνούν είκοσι στρέμματα γης στην παραλία του Πέντε Μίλι στην κατεχόμενη Κερύνεια. 
http://www.philenews.com/data/apovasi%5B1%5D%205.jpg
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, το λεγόμενο Τμήμα Βακούφικων Εδαφών, υπενοικίασε την συγκεκριμένη έκταση για σαράντα εννέα χρόνια στον τουρκικό όμιλο, με την μέθοδο του ΒΟΤ.Την παράνομη συμφωνία, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Βακκάς Αλτίνμπας, ο οποίος εξέφρασε ετοιμότητα να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. 
 
Προκλητικός ο κύριος Αλτίνμπας, που δραστηριοποιείται στους τομείς τραπεζών, κοσμημάτων και ενέργειας, χαρακτήρισε το πέντε μίλη ιστορικής αξίας για Τούρκους και Τουρκοκύπριους:
 
«Το Πέντε Μίλι είναι η πιο σημαντική τοποθεσία γιατί εκεί ξεκίνησε πριν 40 χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1974 η ειρηνευτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων και εκεί έπεσε ο πρώτος ήρωας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.»Μέσα ενημέρωσης στα κατεχόμενα, μετέδωσαν ότι ο λεγόμενος Διευθυντής Βακουφίων Ιμπραχίμ Μπεντέρ ανέφερε ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει καταθέσει αίτηση για ενοικίαση της έκτασης, η οποία ωστόσο βρίσκεται στην κατοχή άλλης εταιρείας.
 
Για οποιαδήποτε αλλαγή στην υφιστάμενη συμφωνία ενοικίου απαιτείται, σύμφωνα με τον ίδιο, έγκριση από το λεγόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή.Επιστολή διαμαρτυρίας και καταγγελίας του ψευδοκράτους στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βρετανία, προγραμματίζει ο Δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου:«Θα απευθυνθώ στους Άγγλους, που πιστεύω είναι η μόνη ισχυρή δύναμη που μπορεί να μιλήσει τουλάχιστον στη Τουρκία και να της πει να σταματήσει αυτές τις προσπάθειες χρησιμοποίησης της κλοπής. Όλα αυτά κλάπηκαν από τους Ελληνοκύπριους και πρέπει να επιστραφούν.» 
 
Ως προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους από τουρκικής πλευράς, χαρακτήρισε την ενοικίαση ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης: «Πρέπει να καταγγελθεί από τη κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στα αρμόδια όργανα της ΕΕ και των ΗΕ.» 
 Με ανακοινώσεις, ΕΔΕΚ και Ευρωπαϊκό Κόμμα, καταδικάζουν επίσης την παράνομη ενέργεια του ψευδοκράτους.http://www.ant1iwo.com/