21 Ιανουαρίου 2014

Με το σκούφο του δολοφόνου οι Τούρκοι αστυνομικοί

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2007/02/02/OgunSamast372.jpg
Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων έζησε η Τουρκία, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση βίας, αλλά και ενός σκούφου που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Πέρα διαδήλωση εναντίον των περιορισμών που θα επιβληθούν στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο με την πρόταση νόμου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, πεπιεσμένο νερό και πλαστικές σφαίρες. Μέχρι αργά τη νύχτα συνεχιζόταν το κυνηγητό στους παράδρομους. Οσοι αντιδρούν στην πρόταση νόμου προβάλλουν κυρίως το επιχείρημα ότι εάν αυτή πάρει μορφή νόμου «η Τουρκία θα είναι στην ίδια κατηγορία με το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα ως προς την προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο».Διαδηλώσεις έγιναν χθες στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη με αφορμή την έβδομη επέτειο της δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, μπροστά από τα γραφεία της αρμενικής εφημερίδας «Αγκος» στην περιοχή Σισλί της Πόλης.

Η σχετική δίκη ουσιαστικά συνεχίζεται ακόμα, χωρίς ωστόσο να έχει διαλευκανθεί κάτι σε σχέση με τους αυτουργούς. Κι αυτό τη στιγμή που υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την εμπλοκή ανδρών της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής.Οι διαδηλώσεις ήταν μεν ειρηνικές, αλλά προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στους χώρους της διαδήλωσης στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη φορούσαν μάλλινους λευκούς σκούφους και μάλιστα σε μια ηλιόλουστη μέρα, με το θερμόμετρο να δείχνει 15-16 βαθμούς. Ο λευκός σκούφος από τη δολοφονία του Ντινκ το 2007 είναι σημαντικό και φορτισμένο σύμβολο, αφού ο δολοφόνος του δημοσιογράφου κατά την πράξη της δολοφονίας φορούσε λευκό σκούφο.

Ο Μουσταφά Καράσου, στέλεχος του ΡΚΚ, υποστήριξε χθες, με αφορμή την επέτειο, ότι «στη δολοφονία εμπλέκονται τόσο το θρησκευτικό τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, με την ισχύ που διέθετε στην ασφάλεια, όσο και η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης».