10 Ιανουαρίου 2014

Η πολιτική κρίση στην Τουρκία χτυπά το λιμάνι της Μερσίνης Νέο σκάνδαλο δωροδοκίας - Ο Ερντογάν κάνει λόγο για «πραξικόπημα»

Του Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201401/159177/images/det_mersini.jpgΈνα νέο σκάνδαλο, το οποίο έχει ως εστία την Μερσίνη έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στην μεγάλη πολιτική φουρτούνα, η οποία ταλανίζει τις τελευταίες είκοσι ημέρες την γειτονική Τουρκία. Οι διωκτικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν ανακαλύψει «κόλπο» και υπόθεση δωροδοκίας στην νοτιοδυτική πόλη της Τουρκίας.Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από το πρωί της Παρασκευής ότι οι διωκτικές αρχές πραγματοποιούν νέα επιχείρηση στην Μερσίνη. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση. Δέκα από αυτά τα άτομα είναι τελωνειακοί υπάλληλοι στην Μερσίνη.Η έρευνα των διωκτικών αρχών ξεκίνησε πριν από έξι  μήνες, όταν ο Υπουργός Εμπορίου και  Τελωνείων Χαγιατί Γιαζιτζί, δέχτηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, σχετική καταγγελία. Η επιχείρηση διεξήχθη από τη Διεύθυνση Τελωνειακής Προστασίας κατά του Λαθρεμπορίου αφού διαπιστώθηκε ότι έξι τελωνειακοί επιθεωρητές και τέσσερις επιπλέον υπάλληλοι, είχαν δωροδοκηθεί από 25 άτομα που εργάζονται σε μεταφορικές εταιρίες.
Η κυπριακή διάσταση της νέας κρίσηςΟι έρευνες των διωκτικών αρχών στο λιμάνι της Μερσίνης ενδέχεται να κρύβει και μια κυπριακή διάσταση. Ως γνωστόν, μετά το 1974, το λιμάνι της Μερσίνης συνδέει τα Κατεχόμενα με την Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο. Το μεγαλύτερο κομμάτι των εισαγωγών στα Κατεχόμενα πραγματοποιείται δια μέσου της Μερσίνης. Με βάση το γεγονός ότι η έρευνα των διωκτικών αρχών είναι εξονυχιστική και αγγίζει όλους τους τομείς του λιμανιού και του τελωνείου της Μερσίνης, τις επόμενες ώρες, οι αρχές ενδέχεται να εξασφαλίσουν πληροφορίες, οι οποίες θα σχετίζονται με τα Κατεχόμενα.

Ερντογάν: Η κυβέρνησή μου αντιμέτωπη με ένα πραξικόπημαΤην στιγμή που η τουρκική αστυνομία εξακολουθεί να βάλλει κατά της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός της χωράς, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο πραξικόπημα, το οποίο επιχειρούν να πραγματοποιήσουν δυνάμεις, οι οποίες μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν φιλικές διαθέσεις για την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).