Το Μάρτιο η Κίνα άλλαξε τη συμπεριφορά της στην περιοχή των διαφιλονικούμενων νησιών Σενκάκου (Ντιαογού), για πρώτη φορά έστειλε σε αυτήν την περιοχή αντί των άοπλων πλοίων της υπηρεσίας θαλάσσιας παρακολούθησης, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη του Π/Ν του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (ΛΑΣΚ).
Αυτό το μέτρο είχε σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο, ειδικά όταν μία κινεζική φρεγάτα με το ραντάρ της παρακολουθούσε τον έλεγχο του πυρός ενός ιαπωνικού πολεμικού πλοίου και ενός ελικοπτέρου.
Την ίδια στιγμή, το τρέχον έτος η Κίνα πραγματοποίησε μία σημαντική μεταρρύθμιση των οργάνων και υπηρεσιών αστυνόμευσης της θάλασσας, δημιουργώντας μία ενιαία και ισχυρή υπηρεσία ακτοφυλακής. Οι μη στρατιωτικές δυνατότητες αντίδρασης της Κίνας σε διαφιλονικούμενες καταστάσεις αυξήθηκαν, κι αυτό αντικατοπτρίστηκε στις ενέργειες των κινεζικών δυνάμεων στις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας. Το Νοέμβριο η Κίνα καθιέρωσε στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας τη δική της ζώνη αναγνώρισης της αντιαεροπορικής άμυνας. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ξεκίνησαν επιδεικτικές πτήσεις των πολεμικών τους αεροσκαφών πάνω από αυτή τη ζώνη, ώστε να δείξουν ότι δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις της κινεζικής πλευράς.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα δεν καταφεύγει σε άμεση χρήση βίας, δεν μπορούμε να πούμε ότι αδρανεί. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά την εφαρμογή της ζώνης αναγνώρισης η Κίνα ως απάντηση στην εισβολή σε αυτήν ξένων πολεμικών αεροσκαφών ύψωσε 51 φορές στον ουρανό την αεροπορία της. Τα κινεζικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 87 εξόδους αεροσκαφών. Έτσι, η Κίνα απέκτησε ένα νέο δυνητικό εργαλείο πίεσης στην Ιαπωνία σε εδαφικά ζητήματα, ενώ μακροπρόθεσμα αυτή η πίεση μπορεί να ωθήσει τους Ιάπωνες ηγέτες τόσο σε αναζήτηση συμβιβασμού με την Κίνα, όσο και σε αντίθετο αποτέλεσμα με τη μορφή ενίσχυσης των ιαπωνικών δυνάμεων αυτοάμυνας και της ιαπωνο-αμερικανικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Προφανώς, στο άμεσο μέλλον μπορεί να καθιερώσει παρόμοια ζώνη αναγνώρισης σε ολόκληρη ή σε τμήμα της διαφιλονικούμενης θαλάσσιας περιοχής της θάλασσας της Νότιας Κίνας. Τέτοια πληροφορία για αυτή τη ζώνη προς το παρόν δεν υπάρχει, αλλά οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους λόγω της πιθανής εμφάνισής της.

Το 2013 η Κίνα αύξησε σημαντικά τις δυνατότητές της στην αντίδραση σε κρίσιμες καταστάσεις εκτός και εντός της χώρας, δημιουργώντας το Συμβούλιο Κρατικής Ασφάλειας. Αντικαθιστώντας προηγούμενους αναποτελεσματικούς μηχανισμούς διυπουργικής συνεργασίας στα πλαίσια των ομάδων διεύθυνσης, το νέο συμβούλιο διαθέτει την εξουσία να λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις. Το συμβούλιο γίνεται ένα ακόμα σημαντικό κέντρο αποφάσεων, ενώ η παρουσία σε αυτό εκπροσώπων του ΛΑΣΚ αυξάνει το βάρος των στρατιωτικών στην πολιτική.

Το σημαντικότερο γεγονός του 2013 ήταν η αποτροπή των αμερικανικών προσπαθειών αλλαγής του κυβερνώντος καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Άσαντ στη Συρία μέσω της υποστήριξης των ανταρτών και της στρατιωτικής επέμβασης. Παρά το γεγονός ότι στα μάτια της διεθνούς κοινότητας κύριος υποστηρικτής της Συρίας ήταν η Ρωσία, στην πραγματικότητα ο ρόλος της Κίνας ήταν επίσης πολύ σημαντικός. Η Κίνα όχι μόνο υποστήριζε τις ενέργειες της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, αλλά επίσης παρείχε στη Συρία σημαντικά δάνεια, που επέτρεψαν στο καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ να αγοράσει τα απαραίτητα στρατηγικά υλικά (τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα κλπ.) και να συνεχίσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία και η Κίνα διδάχτηκαν πλήρως από την καταστροφή της Λιβύης, όταν επέτρεψαν την καταστροφή ενός σημαντικού οικονομικού εταίρου τους. Αν το συριακό καθεστως κρατηθεί, τότε αυτή θα είναι πρώτη μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ περίπτωση, όταν μία κυβέρνηση, η οποία έχει καταδικάστει από τις ΗΠΑ σε θάνατο και διεξάγει πόλεμο με υποστηριζόμενους από τη Δύση αντάρτες, θα καταφέρει να επικρατήσει. Αυτή η επιτυχία θα έχει σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επιτεύχθηκε ακριβώς με τις κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας: καμία από τις χώρες δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει το στόχο της συριακής πολιτικής της από μόνη της.

Η Κίνα πέτυχε νέα εξαιρετικά επιτεύγματα στην ενίσχυση της στρατιωτικής της δύναμης, και συγκεκριμένα εκείνων των συνιστωσών της, οι οποίες οδηγούν σε μετατροπή της χώρας σε στρατιωτική υπερδύναμη. Προφανώς, ακριβώς στο τρέχον έτος πέτυχαν την αρχική πολεμική ετοιμότητα τα νέα κινεζικά πυρηνοκίνητα πυραυλικά υποβρύχια με πυραύλους «Τζιουιλάν-2». Εντατικοποιήθηκαν οι δοκιμές νέων επίγειων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Σε πλήρη εξέλιξη διεξάγεται ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων με βομβαρδιστικά Η-6Κ και ξεκίνησε η μαζική παραγωγή καταδιωκτικών καταστρώματος J-15. Πραγματοποιείται η ταυτόχρονη κατασκευή δύο αεροπλανοφόρων. Δρομολογήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της στρατιωτικής διοίκησης. Το 2013 ήταν μία εποχή λήψης σημαντικών πολιτικών αποφάσεων και η έναρξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Στα επόμενα χρόνια οι καρποί αυτών των μεταρρυθμίσεων θα επηρεάζουν την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο.

*Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.