10 Ιανουαρίου 2014

Αγονες... αντιπαραθέσεις

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/01/anergia02-24july2013-300x194.jpg
Φοβούμεθα ότι όσο έρχονται πιο κοντά οι εκλογές τόσο οι στείρες αντιπαραθέσεις, που υπόκεινται στις πολιτικές σκοπιμότητες της συγκυρίας, θα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στην τρέχουσα επικαιρότητα. Σ' αυτό συμβάλλει κι ένας... «σωτηριολογικός διπολισμός», που δεν διευκολύνει ούτε καν ένα ελάχιστο πεδίο μιας αναγκαίας συνεννόησης.Στην «προκρούστεια κλίνη» αυτού του προεκλογικού «διπολισμού» μπήκε η «τρομοκρατία» με αφορμή την «απόδραση» Ξηρού και η «τελετή έναρξης» της Ελληνικής Προεδρίας. Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «φλερτάρει» με την τρομοκρατία, όπως υποστηρίζει η ΝΔ. Ακόμα κι αν στους κόλπους του υπάρχουν στελέχη ή κάποιες μικρότερες ομάδες που αντιμετωπίζουν τους καταδικασθέντες τρομοκράτες της 17Ν ως «πολιτικούς κρατουμένους», ή προασπίζονται χωρίς διακρίσεις τα «δικαιώματα των φυλακισμένων».

Αντί να περιφρουρήσουμε ένα ευρύτατο πολιτικό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας που υφίσταται και που συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και να κλείσουμε κάποιες «τρύπες» όπου υπάρχουν, κάποιοι μπαίνουν στον μικροκομματικό πειρασμό της... διεύρυνσής τους! Αλλης κατηγορίας θέμα είναι η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από την «τελετή έναρξης» της Ελληνικής Προεδρίας. Πρόκειται, σαφώς, για πολιτική επιλογή, που όμως είναι αντιφατική με την ευρωπαϊκή στροφή που εδώ και καιρό επιχειρεί η ηγεσία του. Φαντάζομαι ότι η όποια κριτική ασκείται στις ευρωπαϊκές πολιτικές και η αλλαγή αυτών των πολιτικών -θεμιτή επιδίωξη- μπορεί και πρέπει να γίνει «μέσα από την Ευρώπη» κι όχι «απέξω», με δημοκρατική αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών.
 
Και κάτι ακόμα: Η Προεδρία είναι «θεσμός» που αφορά τη χώρα και όχι την κυβέρνηση. Προφανώς η κυβέρνηση προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά υπέρ της, πράγμα που ως έναν βαθμό είναι απολύτως θεμιτό, αλλά δεν δικαιολογεί ούτε «συμβολικά» την... αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίως, γιατί θέτει σε αμφιβολία την (ούτως ή άλλως αμφισβητούμενη, όχι αδίκως) ευρωπαϊκή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, που συναντά και στο εσωτερικό του ισχυρές αρνήσεις. Ενώ από την άλλη διευκολύνει τον κ. Σαμαρά να θέσει τα «πολιτικά διλήμματα» εν όψει των ευρωεκλογών σε ευνοϊκό για την κυβέρνηση πεδίο.
Κι αυτό δεν είναι καθόλου... «συμβολικό» αλλά πολύ... χειροπιαστό!

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥpanpan@pegasus.gr