16 Ιανουαρίου 2014

Τα δύο πρόσωπα του Ερντογάν

Δήλωσε μεν έτοιμος να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο για τη δικαιοσύνη, που επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να ελέγχει το δικαστικό σώμα, αλλά… δεν θα δείξει «κανένα έλεος στο πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου»
Του Νικόλα ΖηργάνουΕνα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω έκανε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, που αργά αλλά σταθερά δείχνει σημάδια πως μπορεί να κερδίσει μια πιθανότατα πύρρεια νίκη εις βάρος των πολιτικών του αντιπάλων. Μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν έδειξε ένα συμβιβαστικό πρόσωπο δηλώνοντας έτοιμος να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο για τη δικαιοσύνη, που επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να ελέγχει το δικαστικό σώμα.
«Ας συναινέσει η αντιπολίτευση στην αλλαγή σχετικών άρθρων του Συντάγματος και αποσύρω τώρα το νομοσχέδιο» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρότεινε στην αντιπολίτευση να συμμετάσχει με εκπροσώπους της στο επίμαχο και υπό αναμόρφωση «Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων», ώστε να υπάρχουν διαφάνεια και έλεγχος. Ο ελιγμός αυτός απορρίφθηκε από το Εθνικιστικό Κόμμα αλλά βρήκε κάποια ανταπόκριση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο θα μελετήσει την πρόταση. Ηταν ένα πρώτο σημάδι αποκλιμάκωσης που έχει τη σφραγίδα του Γκιουλ, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τον Ερντογάν να πέσουν οι τόνοι για το καλό του ίδιου του πρωθυπουργού, του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚΡ), αλλά και της χώραςΗ αντιπολίτευση προσπαθεί να αποτρέψει τον έλεγχο της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και να μην υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο της κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για τα σκάνδαλα.

Ομως χθες, ο Ερντογάν έδειξε ταυτόχρονα και το πρόσωπο της αδιαλλαξίας. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ, εξαπέλυσε μύδρους κατά «των συνωμοτών μέσα και έξω από την Τουρκία», ευθεία αναφορά στον μετριοπαθή ισλαμιστή, πολιτικό του αντίπαλο, Φετουλάχ Γκιουλέν, μόνιμο κάτοικο ΗΠΑ, και «της συμμορίας που έχει φτιάξει κράτος μέσα στο κράτος», όπως ονομάζει τους προσκείμενους στον Γκιουλέν αστυνομικούς και εισαγγελείς που αποκάλυψαν τα σκάνδαλα διαφθοράς, στις 17 Δεκεμβρίου.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν θα δείξει «κανένα έλεος» και υποστήριξε πως «στις 17 Δεκεμβρίου έγινε πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Κατά την προσφιλή του γραμμή, κατηγόρησε και πάλι ξένες δυνάμεις και τους ντόπιους συνεργάτες τους «οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν την ανάπτυξη της χώρας και να υπονομεύσουν την εξωτερική της πολιτική και την (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών) ΜΙΤ». «Οι συνωμότες στοχεύουν στη ΜΙΤ», είπε, «γιατί ανταγωνίζεται τους ξένους και υπερασπίζεται τη χώρα. Ο εισαγγελέας στόχευσε στα εθνικά μας συμφέροντα και εξυπηρέτησε τους εχθρούς μας. Θα υποβάλω εις βάρος του μηνυτήρια αναφορά».

Ηταν μια ευθεία βολή και απειλή κατά του εισαγγελέα που διέταξε την Πρωτοχρονιά έρευνα σε φορτηγό αυτοκίνητο που μετέφερε βοήθεια στη Συρία και μετά τον έλεγχο αποδείχτηκε ότι μετέφερε όπλα. Αντρες της ΜΙΤ επενέβησαν και επέτρεψαν στο φορτηγό να φύγει, όπως αναφέρεται στο ανακριτικό υλικό. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οδηγός κατέθεσε ότι το φορτηγό είχε μισθωθεί από την τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση IHH. Η οργάνωση αρνήθηκε κάθε ανάμιξη. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε από την πλευρά της ότι η βοήθεια είχε προορισμό την τουρκμενική κοινότητα της Συρίας και επανέλαβε ότι δεν στέλνει όπλα στη συριακή αντιπολίτευση.

Ομως χθες, αντιτρομοκρατικές ομάδες της αστυνομίας έκαναν ταυτόχρονα επιδρομές σε έξι πόλεις της Τουρκίας και συνέλαβαν 23 άτομα. Επισήμως, η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση είχε στόχο την Αλ Κάιντα και τρομοκρατικά δίκτυα που διευκολύνουν την παράνομη είσοδο ξένων τζιχαντιστών εθελοντών στη Συρία από τουρκικό έδαφος. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο Τούρκοι, ο Ιμπραχίμ Σεν, ο οποίος αναφέρεται από τοπικά μέσα ως δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα στη Μέση Ανατολή, και ο Χαλίς Μπαϊντσούκ, ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Τουρκία.

Ο Σεν είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς, είχε μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο (με αριθμό μητρώου 297) και παραδόθηκε στην Τουρκία το 2008. Δικάστηκε ως τρομοκράτης και καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών, αλλά άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να εκδικαστεί στο Εφετείο η προσφυγή του. Ο Σεν κατηγορείται τώρα ότι οργάνωνε την παράνομη μεταφορά των ξένων εθελοντών ισλαμιστών σε ομάδες των 15 ατόμων κάθε φορά, τους παρείχε όπλα και χρήματα και τους έφερνε σε επαφή με μαχητές της Αλ Κάιντα στη βόρεια Συρία.

Επιδρομή Ομως, στο πλαίσιο της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης, έγινε και επιδρομή στο κέντρο διανομής βοήθειας προς τη Συρία που λειτουργεί η IHH σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο του Κατάρ, στην πόλη Κιλίς, που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με τη βόρεια Συρία. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αρχεία και συνέλαβαν έναν εθελοντή της IHH. Η οργάνωση, η οποία είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική ΜΚΟ της Τουρκίας και μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς, έδωσε αμέσως συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά της γραφεία στην Κωνσταντινούπολη και αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη σε παράνομες ενέργειες.

«Δεν έχουμε καμία σχέση, εμείς στέλνουμε μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες» τόνισε στους δημοσιογράφους ο γ.γ. της IHH, Γιασάρ Κουτλουάι. Ο Κουτλουάι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να συνδέσει την IHH με την τρομοκρατία από το 2010, όταν η IHH είχε πρωτοστατήσει στην αποστολή του διεθνούς στολίσκου που είχε σκοπό να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Στον στολίσκο συμμετείχε και το τουρκικό κρουαζιερόπλοιο «Mavi Marmara», το οποίο δέχτηκε φονική επίθεση Ισραηλινών κομάντος που σκότωσαν εννέα Τούρκους ακτιβιστές.

Πριν από ένα μήνα, τόνισε το στέλεχος της IHH, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, ο (ακροδεξιός) Αβιγκντορ Λίμπερμαν, χαρακτήρισε την IHH ως «έναν μεγάλο κίνδυνο για το Ισραήλ». «Δεν θα σταματήσουμε να βοηθάμε τον λαό της Συρίας, δεν θα σταματήσει η ανθρωπιστική βοήθεια, δεν θα πετύχουν τα σχέδια των νεοσυντηρητικών», δήλωσε.

Με επίσημη ανακοίνωσή της η IHH υποστήριξε επίσης ότι η οργάνωση έχει γίνει από τις 17 Δεκεμβρίου στόχος συκοφαντίας και συνωμοσίας. Χθες το απόγευμα παύθηκε από τα καθήκοντά του ο αστυνομικός επικεφαλής της έρευνας στο Κιλίς και οι δικηγόροι της IHH ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά.