15 Ιανουαρίου 2014

Αν. Σαμαράς στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε»

Ομιλία στην ολομέλεια - Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη φράση «We delivered"»
Αν. Σαμαράς στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε»

Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τίμησε την υπογραφή της παρά το γεγονός ότι δοκιμάστηκε σφόδρα από την κρίση. "We delivered" ήταν η φράση που χαρακτηριστικά χρησιμοποίησε ο κ. Αντ. Σαμαράς μιλώντας το πρωι της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Όπως υπογράμμισε, "αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία με τη βοήθεια της Ευρώπης. Είναι ένα επίτευγμα που δεν πρέπει να το υποτιμήσει κανείς" είπε. "Η Ελλάδα παραμένει μία χώρα όρθια και υπερήφανη και έδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει" συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό "στις ευρωεκλογές, οι ευρωπαίοι πολίτες να μην ψηφίσουν με την πικρή γεύση της κρίσης".

Ο Πρωθυπουργός, έχοντας στο πλευρό του τον κ. Χρ. Λαζαρίδη και πίσω του τον έτερο στενό σύμβουλό του κ. Στ. Παπασταύρου, τόνισε ότι η χώρα δοκιμάστηκε για τρεις βασικούς λόγους: πρώτον, εξαιτίας των δικών της λαθών, δεύτερον, λόγω των κατασκευαστικών λαθών της ευρωζώνης και, τρίτον, εξαιτίας των σφαλμάτων με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή υπολογισμού της ύφεσης κατά την κατάρτιση του πρώτου προγράμματος προσαρμογής.Ο κ. Σαμαράς, σε μία ομιλία που ήταν διαρθρωμένη σε δύο σκέλη, το ένα επικεντρωμένο στις εθνικές επιτυχίες και το άλλο σε καθαρά ευρωπαϊκά ζητήματα, παρουσίασε τα αποτελέσματα της οικονομικής προσαρμογής, με έμφαση στη μείωση των ελλειμμάτων. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η μείωση εισοδημάτων και η ανεργία απειλούν την κοινωνική συνοχή. "Εύχομαι το ελληνικό δράμα να μην το περάσει καμία άλλη χώρα" πρόσθεσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας όμως ότι "δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν κι άλλα να κάνουμε".

Ο έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων γίνεται ευκολότερα όταν υπάρχουν συνθήκες ανάπτυξης. Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που η ελληνική Προεδρία σκοπεύει να προωθήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση, διότι "η ύφεση διαλύει, δεν ενώνει". Άλλωστε, μακροπρόθεσμα, "η ανταγωνιστικότητα δεν είναι αντίθετη στην κοινωνική δικαιοσύνη".

Στο ευρωπαϊκό σκέλος της ομιλίας του κ. Σαμαρά, το σύνθημα ήταν "περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη". "Πρέπει να αποφύγουμε μία ανάκαμψη χωρίς απασχόληση" σημείωσε, με έναν συνδυασμό του κοινοτικού προϋπολογισμού, του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, της Κοινής Αγοράς, του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση και την ενδιάμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής 2020. 

Από τις τοποθετήσεις των υπολοίπων ομιλητών, ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. "Δεν είναι εύκολη η δουλειά σας αλλά εμείς πιστεύουμε στην ελληνική προεδρία. Δεν μου αρέσουν οι προκαταλήψεις εναντίον της χώρας σας για το αν μπορείτε να φέρετε εις πέρας την προεδρία" είπε ο κ. Σβόμποντα για να προσθέσει στη συνέχεια ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν ακόμη πολύ δρόμο, αλλά "εμείς θα σας στηρίξουμε" ακόμη και αν υπάρχουν εκλογικές απώλειες. Ο αυστριακός πολιτικός επετέθη και στην τρόικα η οποία εξακολουθεί να προβάλει "παράλογες απαιτήσεις" και πρέπει κάποια στιγμή να καταργηθεί. Ζήτησε επίσης από τον κ. Σαμαρά να στηρίξει την κοινωνική Ευρώπη, αλλά και να συμβάλει, ώστε να βελτιωθεί η συμφωνία για την τραπεζική ένωση που δεν είναι καθόλου λειτουργική.      

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Ν. Χουντής άσκησε σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό με ξεκάθαρη έμφαση στο εσωτερικό ακροατήριο. Η παρουσία του κ. Σαμαρά έδωσε πάντως την ευκαιρία σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ο βρετανός ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, να αξιοποιήσουν το ελληνικό παράδειγμα για να κατηγορήσουν την ΕΕ για τις πολιτικές που ακολούθησε. 
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος