15 Ιανουαρίου 2014

Οι Κούρδοι της Συρίας και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

http://static.euronews.com/articles/252976/606x341_252976.jpg?1389731082
Μία εβδομάδα πριν την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, γνωστή και ως «Γενεύη 2», η αβεβαιότητα παραμένει. Η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα στείλει εκπροσώπους και το θέμα των Κούρδων της Συρίας έρχεται ξανά στην επιφάνεια.Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στα βόρεια της χώρας. Πολλοί από αυτούς έχουν φύγει εξαιτίας του εμφυλίου. Έχουν γίνει πρόσφυγες στο Ιράκ ή την Τουρκία.Το euronews συνάντησε τον επικεφαλής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, που εκπροσωπεί το ΡΚΚ στο τουρκικό κοινοβούλιο και συζήτησε μαζί του για το αν οι Κούρδοι της Συρίας θέλουν να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Όλες οι κουρδικές ομάδες έχουν αποφασίσει να ενεργήσουν συλλογικά. Θέλουν να πάρουν μέρος στις συνομιλίες, με ξεχωριστή εκπροσώπηση, που θα αποτελείται από μέλη όλων των κουρδικών ομάδων. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, θέλουν η συριακή αντιπολίτευση να αναγνωρίσει και να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους, ώστε να συμμετάσχουν στις συνομιλίες μέσω αυτής. Αν η συριακή αντιπολίτευση δεν εγγυηθεί για τα δικαιώματά τους ή αν οι Κούρδοι δεν εκπροσωπηθούν ξεχωριστά, δεν έχει νόημα να δώσουν το «παρών» στη Γενεύη» δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Οι Κούρδοι της Συρίας είναι διχασμένοι και γεωγραφικά διασκορπισμένοι σε τρεις περιοχές. Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία, μάχονται να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, κάποιοι μέσω του καθεστώτος Άσαντ και κάποιοι μέσω των ανταρτών. Αναλυτές από το εξωτερικό θεωρούν δύσκολη την ομοφωνία. Ο μόνος κοινός εχθρός είναι οι ισλαμιστές, που δεν συμμερίζονται τις απόψεις τους.
«Η κουρδική περιοχή στη Συρία είναι περικυκλωμένη από μαχητές που ανήκουν στην Αλ Κάιντα και την Αλ Νούσρα. Η τουρκική πλευρά έχει επίσης αποκλειστεί, καθώς η Τουρκία έχει κλείσει τα σύνορά της. Η κουρδική περιοχή είναι απομονωμένη και της έχει επιβληθεί εμπάργκο. Οι Κούρδοι συγκεντρώνουμε μόνοι μας βοήθεια, την οποία προσπαθούμε να διοχετεύσουμε στη Συρία με μεγάλες δυσκολίες. Η διεθνής βοήθεια δεν φτάνει ποτέ σε αυτές τις περιοχές. Η Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις εμποδίζουν την παροχή βοήθειας στις κουρδικές περιοχές, γιατί πολεμούν τους Κούρδους» διευκρίνισε ο επικεφαλής του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Copyright © 2014 euronews