15 Ιανουαρίου 2014

Ιράν: Ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για τους S-300 στη Ρωσία

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιραν προγραμματίζει να στείλει τους δικούς της στρατιωτικούς ειδικούς στη Ρωσία για επιλογή πιο σύγχρονης εναλλακτικής λύσης στο σύστημα της αντιαεροπορικής προστασίας, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.
http://www.briefingnews.gr/media/k2/items/cache/085b39cf4b9452878f00e4d3ea69af7c_M.jpg"Ο Πρόεδρο; της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σε θέματα της αμύνης Ισμαίλ Κοσαρί μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής σε θέματα της εθνικής ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής του Κοινοβουλίου Αλαεντίν Μπορουδζέρδι συναντήθηκαν με τον Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Ρωσία και συζήτησαν το ζήτημα της αντικατάστασης του συστήματος της αντιαεροπορικής προστασίας S-300 με πιο σύγχρονο. «Μία ομάδα ειδικών από το Υπουργείο Αμύνης ήδη έχει πάει στη Ρωσία. Η άλλη ομάδα πρέπει να φύγει στη Ρωσία πάλι για να συζητήσει το θέμα αυτό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων "Fars" ο Ισμαίλ Κοσάρι.

Η Τεχεράνη θεωρεί νόμιμη τη σύμβαση που υπέγραψε με τη Ρωσία για προμήθεια των συστημάτων S-300 και περιμένει την υλοποίησή της, δήλωσε το Δεκέμβρη της περσινής χρονιάς στη Μόσχα ο Πρέσβης του Ιράν στη Ρωσική Ομοσπονδία Μεχδί Σανάι. "Το Ιράν συνεχίζει θα θεωρεί ότι η σύμβαση για προμήθεια αυτού του είδους αμυντικών συστημάτων η οποία υπογράφτηκε, είναι νόμιμη. Σύμφωνα με τους όρους της το σύστημα αυτό πρέπει να παραδοθεί", δήλωσε ο Σανάι. Κατά τη δήλωση του Πρέσβη, "τα οπλικά αυτά συστήματα έχουν αμυντικό χαρακτήρα, γι’ αυτό δεν παραβιάζουν κανένα διεθνή νόμο, κανονισμό και κανόνα ".

"Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Λαβρόφ στο Ιράν συζητήσαμε το θέμα αυτό. Είδαμε ότι η ρωσική πλευρά θετικά αντιμετωπίζει την επίλυση αυτού του ζητήματος ", είπε ο Ιρανός διπλωμάτης. "Ελπίζουμε ότι αυτός ο οπλισμός θα παραδοθεί στο Ιράν", είπε.

Υπενθυμίζουμε ότι η σύμβαση για προμήθεια στο Ιράν των S-300 υπογράφθηκε στο τέλος του 2007, όμως το 2010 η Ρωσία αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τις προμήθειες λόγω της εφαρμογής κυρώσεων κατά του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαγορεύουν την παράδοση στο Ιράν του σύγχρονου οπλισμού. Ως απάντηση το Ιράν υπέβαλε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης την αγωγή στο ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της εταιρίας "Rosoboronexport".
http://www.briefingnews.gr/