15 Ιανουαρίου 2014

Τουρκία: Τα σκάνδαλα διαφθοράς απειλούν την οικονομία – Πάει …περίπατο η ανάπτυξη

erdogan-AKP02-14january2014
Ρεπορτάζ VOA News
Στη δίνη των σκανδάλων διαφθοράς που ταλαιπωρούν τις τελευταίες εβδομάδες την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει έρθει σε αντιπαράθεση με την αφρόκρεμα της πολιτικής ελίτ, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς, που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής την υπουργική θέση σε τρία μέλη της κυβέρνησης, είναι πιθανό να παρασύρει σε ύφεση την τουρκική οικονομία παρά τις προβλέψεις που ήθελαν την Τουρκία να αναδεικνύεται σε ηγέτιδα οικονομική δύναμη της περιοχής.Ένταση επικράτησε στο τουρκικό κοινοβούλιο την Κυριακή, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν φραστικά στα μέλη της κυβέρνησης, με αφορμή σχέδιο νόμου που τέθηκε προς ψήφιση και το οποίο παραχωρεί περισσότερες αρμοδιότητες στην κυβέρνηση όσον αφορά στον διορισμό δικαστικών εκπροσώπων και εισαγγελέων.

Ο κ. Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει το σκάνδαλο διαφθοράς «δικαστικό πραξικόπημα» για το οποίο ευθύνονται ξένες δυνάμεις.Σε ομιλία του, στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε ότι κάποιοι έχουν σκηνοθετήσει μια καλά στημένη προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησης του.Την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, περισσότεροι από 10 χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την στήριξη τους στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Γκιουλ Μπερνά Οζκάν, καθηγητής στο «Royal Holloway University» του Λονδίνου ανέφερε ότι οι κατηγορίες που έχουν ανακοινωθεί αγγίζουν ηγετικές προσωπικότητες του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου στην Τουρκία.

Όπως είπε: «Η διαφθορά έχει γίνει πιο έντονη καθώς η τουρκική οικονομία ισχυροποιείται και διευρύνεται. Οι πιο σημαντικοί τομείς, στους οποίους εντοπίζονται έντονα φαινόμενα διαφθοράς είναι οι αναθέσεις έργων του δημοσίου, η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο αστικός σχεδιασμός και οι ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου».
Στο πλαίσιο της έρευνας για το κύκλωμα διαφθοράς, τρεις υπουργοί απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα τους, αρκετοί αστυνομικοί διευθυντές και 350 αστυνομικοί απολύθηκαν και δεκάδες άλλοι μετατέθηκαν.Διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν ότι οι διώξεις έχουν στόχο τους οπαδούς του ισχυρού συντηρητικού κινήματος «Χιζμέτ», του οποίου ηγείται ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης, Φατουλάχ Γκιουλέν.    

«Το Κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο είναι ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης, υπήρξε σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ανάκαμψης στην Τουρκία. Συμμετείχε σε πολλά συμβόλαια για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και αξιοποίηση της περιουσίας οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδεχομένως, λοιπόν, ορισμένοι από αυτούς να εμπλέκονται στο κύκλωμα διαφθοράς», ανέφερε ο Γκιουλ Μπερνά Οζκάν.

Με το ποσοστό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας να διαμορφώνεται στο 5.2%, κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία, ο τομέας της οικονομίας πιστεύεται ότι ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία για την επανεκλογή του κ. Ερντογάν στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, από το 2011 και μετά, η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας φαίνεται να επιβραδύνεται, υποστηρίζει ο Φαντί Χακούρα, αναλυτής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών «Ghatham House».   

Όπως λέει: «Τώρα που η πίτα μικραίνει, η κάθε πλευρά επιδιώκει μεγαλύτερο μερίδιο προκειμένου να καλύψει αυτό που χάθηκε, και το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων στην Τουρκία».
Ο κ. Χακούρα υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε αυτό που οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν ως «παγίδα για τα μεσαία εισοδήματα».

«Αυτό που έχει σημασία για την διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης μιας οικονομίας», επισημαίνει ο Φαντί Χακούρα «είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, οι σταθεροί κρατικοί θεσμοί, η διαφάνεια και η τήρηση του νόμου» και προσθέτει ότι «σε όλους αυτούς τους τομείς η Τουρκία παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις».

Οι πρόσφατες καταγγελίες για διαφθορά έκαναν τα οικονομικά προβλήματα πιο έντονα, υποστηρίζει ο Γκιουλ Μπερνά Οζκάν.«Η τήρηση του νόμου είναι σίγουρα ένας τομέας με πολλές ελλείψεις. Κανένας επενδυτής δεν θα πάει να επενδύσει σε μια χώρα που το δικαστικό σώμα ελέγχεται από την κυβέρνηση», τονίζει ο καθηγητής Οζκάν.Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι καταγγελίες είναι ψευδείς και στοχεύουν στον εκτροχιασμό της προσπάθειας που καταβάλει ο ίδιος για να είναι υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβρη.
ΠΗΓΗ – Φωτογραφία: http://gr.voanews.com/