15 Ιανουαρίου 2014

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ «ΠΟΛΕΜΟ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ Ελιγμός Ερντογάν μετά τις νέες αποκαλύψεις

Οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο κλονίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν. Στη φωτογραφία, ο Τούρκος πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και ΑνάπτυξΠίσω ολοταχώς από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το επίμαχο σχέδιο νόμου που αποβλέπει στην ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου επί των δικαστών, ύστερα από διαρροές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι στο σκάνδαλο με τις μίζες εμπλέκεται και ο ίδιος.

Οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο κλονίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, κι ενώ η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ-24» αναφέρει ότι προκύπτουν νέα στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα εις βάρος τόσο του Τούρκου πρωθυπουργού όσο και του γιου του καθώς και για τον υπουργό Δασών, ο Ερντογάν έκανε πρόταση προς την αντιπολίτευση για κοινή προετοιμασία μίας συνταγματικής αναθεώρησης της δομής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Μαύρος λεκές»
Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κι αφού περιέγραψε το σκάνδαλο διαφθοράς ως «μαύρο λεκέ στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας», ο Ερντογάν είπε πως αν η αντιπολίτευση δεχτεί την από κοινού αλλαγή, τότε το κυβερνών κόμμα είναι έτοιμο να αποσύρει τη σχετική πρόταση νόμου. Αξίζει να σημειωθεί πως η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει το νομοσχέδιο ως μία απόπειρα της κυβέρνησης να καταπνίξει το σκάνδαλο διαφθοράς που την πλήττει.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι, σε περίπτωση που η αλλαγή γίνει μέσω σχετικής συνταγματικής αναθεώρησης και όχι απλώς με νομοθετική αλλαγή, «αυτό θα είναι μεγάλο κέρδος για το δικαστικό σύστημα». Πρότεινε μάλιστα να θεσμοθετηθεί ρύθμιση με την οποία θα μπορούν και τα πολιτικά κόμματα να ορίζουν μέλη για το συμβούλιο, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Με άλλη πρότασή του ανέφερε ότι θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί χωριστό Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες αποκαλύψεις, πρόκειται για στοιχεία από την έρευνα του εισαγγελέα Μουαμάρ Ακάς, ο οποίος είχε δώσει εντολή σε αστυνομικούς να κάνουν προσαγωγές, οι οποίες όμως τελικά δεν έγιναν, ενώ και ο ίδιος απομακρύνθηκε από την υπόθεση.
Στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες. Σε αυτές Σαουδάραβας επιχειρηματίας -που εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς καθώς κι ένας συνεργάτης του- φαίνεται να συνομιλούν με τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου, έναν σύμβουλο, αλλά και τον γιο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Στις συνομιλίες γίνεται λόγος για τον σχεδιασμό μίας συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Τ-24», μεταξύ των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας υπάρχει και τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Δασών Βεϊσέλ Ερογλου με τον πρόεδρο της Διεύθυνσης Στήριξης Επενδύσεων, η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας σχετίζεται με υποθέσεις του Σαουδάραβα επιχειρηματία και των συνεργατών του. Κι ενώ το σκάνδαλο εξακολουθεί να κλονίζει συθέμελα την κυβέρνηση, η τουρκική λίρα συνέχισε χθες την καθοδική πορεία της και η ισοτιμία της έναντι του ευρώ έφτασε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 3 τουρκικές λίρες (TL) για ένα ευρώ.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ