15 Ιανουαρίου 2014

Ταμείο για Αλβανούς της Ν. Σερβίας εξήγγειλε ο Θάτσι

http://www.ota.gr/media/250px/POL/354585e580a1a16bec7f1a3f03cdc218.jpg
Τη δημιουργία Ταμείου για τους Αλβανούς στη νότια Σερβία ανήγγειλε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και του Κοσόβου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πρίζρεν. Στόχος της συνεδρίασης, όπως τόνισε ο κ. Θάτσι, ήταν η εναρμόνιση των πολιτικών και των θέσεων που αφορούν εκκρεμή προβλήματα των Αλβανών, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. "Οι δύο κυβερνήσεις δεν έχουν τους πόρους για να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις των Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο" δήλωσε ο κ. Θάτσι. Ο Αλβανός πρωθυπουργός ήταν πιο συγκεκριμένος και ανακοίνωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα χρηματοδοτήσουν με 100.000 ευρώ την ανέγερση μαιευτηρίου στην περιοχή του Πρέσεβο.
Ο κ. Θάτσι εκτίμησε ότι η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών ήταν ιστορική και νέο κεφάλαιο για την Αλβανία, για το Κόσοβο και για την περιοχή, σύμφωνα με Radio Free Europe.
“Οι πολίτες του Κοσόβου και της Αλβανίας, και εκείνοι στο Τέτοβο, στο Πρέσεβο και στο Ούλτσινι και στη διασπορά περίμεναν με ανυπομονησία την κοινή συνεδρίαση. Δεν είναι τυχαίο που μία από τις κεντρικές αποφάσεις ήταν η συγκρότηση Ταμείου για τους Αλβανούς στο Πρέσεβο, τη Μέντβετζα και το Μπουγιάνοβατς” σημείωσε ο κ. Θάτσι.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, δήλωσε ότι τις δύο κυβερνήσεις έφερε στο ίδιο τραπέζι η τάση για συμβολή στην αλβανική και περιφερειακή ενσωμάτωση στην ενωμένη Ευρώπη, μετέδωσε το Radio Free Europe. “Εμείς είμαστε κάτι περισσότερο από πολίτες δύο γειτονικών χωρών. Μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μας ανήκουν σε ένα έθνος, το οποίο με όλες τις εσωτερικές διαφορές έχει την ίδια γλώσσα, και πολιτισμό και κοινή παράδοση” είπε ο κ. Ράμα. Οι κ. Θάτσι και Ράμα υπέγραψαν δήλωση συνεργασίας και στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας, ενώ υπεγράφη και συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της διευκόλυνσης του εμπορίου, των συγκοινωνιών και της ένταξης στην ΕΕ.
Κ.Γ.