16 Ιανουαρίου 2014

Σκάνδαλα και πολιτική

Τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία δεν αναφέρονται στη διαφορετική περί ηθικής των πολιτικών αντίληψη σε κάθε χώρα, αλλά έχουν σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με την πραγματική πολιτική.
Τον Δεκέμβριο του 1936 οι Βρετανοί άκουσαν στο μήνυμα της παραίτησης του βασιλιά Εδουάρδου ότι δεν μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς τη γυναίκα που αγαπά. Η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο σκληρή, καθώς η Σίμπσον ήταν ερωμένη του πρέσβη της Γερμανίας στο Λονδίνο και μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών του Χίτλερ Φον Ρίμπεντροπ και ο βασιλιάς γνωστός για τις φιλοναζιστικές του πεποιθήσεις.Ακόμη και στην πρωταθλήτρια της ηθικολογικής υποκρισίας χώρα, τις ΗΠΑ, η πολιτική ηγεμονία-κυριαρχία του Φραγκλίνου Ρούζβελτ στη δεκαετία του '30 κράτησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την ξεχωριστή προσωπική ζωή του προεδρικού ζεύγους και κυρίως τον γνωστό στους κύκλους εξουσίας της Ουάσιγκτον δεσμό της πρώτης κυρίας Ελεάνορ με τη γραμματέα της.

Τα διαμάντια που είχε χαρίσει ο δικτάτορας της Κεντρικής Αφρικής Μποκάσα στον Ζισκάρ Ντεστέν κυριάρχησαν στο παρασκήνιο της επικαιρότητας μόνον στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας του 1981. Η αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερεγκοβουά αγόρασε διαμέρισμα με προσωπικό δάνειο από επιχειρηματία που τον οδήγησε τελικά στην αυτοκτονία κατεγράφη λίγο μετά την εκλογική συντριβή του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 1993.

Ο Κλίντον το 1998, αν και πολιορκημένος από τη Βουλή και τη Γερουσία που ήλεγχαν οι Νεοσυντηρητικοί, άντεξε την υπόθεση Λεβίνσκι γιατί είχε ξεκάθαρο και διακριτό πολιτικό στίγμα και άποψη για τις κοινωνικές-οικονομικές ισορροπίες των ΗΠΑ.Σήμερα ο Ολάντ βρίσκεται ούτως ή άλλως τόσο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, που το ροζ σκάνδαλο πολύ λίγο μπορεί να του κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Ο προκάτοχος του Σαρκοζί, μακράν του να αποτελεί θύμα σκανδαλολογίας, είχε ο ίδιος επιδιώξει τη μιντιακή προβολή της προσωπικής του ζωής, προφανώς υπό την επήρεια ειδικών του πολιτικού μάρκετινγκ, που βλέπουν στην προβολή της ιδιωτικής ζωής ασπίδα προστασίας για το έλλειμμα πολιτικής.

Η Γαλλία και οι πολιτικοί της δεν παράγουν σήμερα περισσότερα σκάνδαλα από το παρελθόν, ούτε οι Γάλλοι απέκτησαν αντιλήψεις Κουακέρων. Το πρόβλημα είναι η απουσία και το βραχυκύκλωμα της πολιτικής
.ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-kapopoulos@pegasus.gr