16 Ιανουαρίου 2014

ΗΠΑ-Αίγυπτος: Το στρατηγικό συμφέρον επιβάλλει την οικονομική βοήθεια

Ο ρεαλισμός κυριαρχεί στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα στην Αίγυπτο.
Παρά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μόρσι, η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να δώσει περίπου ένα δισεκατομμυρίο δολάρια στο Κάιρο.
Η στροφή της Αιγύπτου προς τη Ρωσία αναγκάζει τους αμερικανούς να επανακαθορίσουν τη στάση τους.
«Η μετάβαση στη δημοκρατία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο ότι η τροχιά στην οποία βρίσκεται η Αίγυπτος δεν αφήνει πολλές ελπίδες για να συμβεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και έτσι όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην Αίγυπτο. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει τη συνεργασία με τη χώρα του Νείλου.
Η Ουάσινγκτον υπήρξε συνεπής στη δέσμευσή της να σεβαστεί τις επιθυμίες του αιγυπτιακού λαού. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι προβλήματα που οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι έχουν δημιουργήσει», τονίζει ο Στίβεν Κουκ ειδικός στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

Ο ανταποκριτής του euronews στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταδίδει:
«Στην Ουάσινγκτον υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εγκαταλείψει τη δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο. Η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας θεωρείται μια προσπάθεια διατήρησης της αμερικανικής επιρροής στην πολυπληθέστερη χώρα του Αραβικού Κόσμου».
http://gr.euronews.com/2014/01/16/washington-prepares-to-send-cash-support-to-cairo/