16 Ιανουαρίου 2014

Χαιρετίζει τη «δεξιά στροφή» Ολάντ η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία

Με αφορμή τις διακηρύξεις του περί φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την Τετάρτη, σε συνέντευξή του, τη «σαφή αλλαγή παραδείγματος» στη γαλλική πολιτική, την επομένη της συνέντευξης Τύπου του Φρανσουά Ολάντ, ενώ η κεντροαριστερή γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει: «Φαίνεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ ανακάλυψε με καθυστέρηση τον 'τρίτο δρόμο', το μονοπάτι που είχαν κάποτε ακολουθήσει ο Τόνι Μπλερ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ».«Πρόκειται για μια σαφή αλλαγή παραδείγματος», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Αντρέας Σόκενχοφ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU και πρόεδρος της γαλλο-γερμανικής ομάδας στην Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό του Βερολίνου RBB.

«Πρέπει να δούμε στο εξής πώς αυτό θα εφαρμοστεί, όμως οι λέξεις δείχνουν ένα νέο τόνο του προέδρου Ολάντ», υπογράμμισε.«Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε ταχθεί εναντίον της πολιτικής της σταθερότητας που εφαρμόζεται από τη γερμανική κυβέρνηση και εναντίον μιας πολιτικής λιτότητας, λέξη που αποτελεί βρισιά στη Γαλλία», εξήγησε ο κοινοβουλευτικός.«Λέει σήμερα πως υποτίμησε το πόσο αδύναμη είναι η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας και πως πρέπει να γίνει κάτι υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας», επισήμανε. «Ελπίζουμε πως θα προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή αυτού που ανακοινώθηκε», συμπλήρωσε ο κ. Σόκενχοφ.
Ο συντηρητικός αξιωματούχος συνέκρινε τη στροφή που κάνει ο γάλλος πρόεδρος με τη στροφή στη λιτότητα που είχε πραγματοποιήσει ο επίσης σοσιαλιστής προκάτοχός του, Φρανσουά Μιτεράν, το 1983.

«Αν θέλει να κάνει κάτι με την εντολή του και να ξαναβάλει τη Γαλλία στην οδό της οικονομικής επιτυχίας, πρέπει να έχει το θάρρος να προχωρήσει σε μια ριζοσπαστική αλλαγή πορείας, το ζήτημα είναι αν θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο - πρέπει τώρα να αποδείξει το κύρος του», δήλωσε ακόμη ο κ. Σόκενχοφ.Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσετην Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πολλά μέτρα που έχουν στόχο να στηρίξουν την ανάπτυξη στο πλαίσιο ενός «συμφώνου ευθύνης», το οποίο προβλέπει κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 30 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και εξοικονόμηση επιπλέον 50 δισεκ. Ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες μεταξύ 2015 και 2017.

Libération: Μεγάλη η στροφή Ολάντ-«Πραγματιστική σοσιαλδημοκρατική» η νέα του πλατφόρμα. εκτιμά το γαλλικό φύλλο

«Ο Φρανσουά Ολάντ ρίχνει επιτέλους τις μάσκες. Η 14η Ιανουαρίου 2014 θα μείνει στην ιστορία ως η ημερομηνία-κλειδί της θητείας του, η ημέρα της μεγάλης στροφής», αναφέρει σε άρθρο της η κεντροαριστερή γαλλική εφημερίδα Libération, αναφερόμενη στις διακηρύξεις του προέδρου της Γαλλίας την Τρίτη για φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις και γενναία μείωση των κρατικών δαπανών την τριετία 2015-2017.


«Ο γάλλος πρόεδρος δηλώνει για πρώτη φορά ξεκάθαρα σοσιαλδημοκράτης. Τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής της προσφοράς, κατά συνέπεια μειώνει τα βάρη των επιχειρήσεων, ανακοινώνει μια δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, βεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει μεταφορά εισφορών εις βάρος των νοικοκυριών, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν τα κέρδη τους ώστε να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το γαλλικό φύλλο, ο κ. Ολάντ αναγνωρίζει πλέον ότι αυτοί που μπορούν να καταπολεμήσουν καλύτερα την ανεργία «είναι οι μικρές επιχειρήσεις, οι βιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες».

Η στάση του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας παραλληλίζεται με εκείνη του Γκέρχαρντ Σρέντερ, πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου της Γερμανίας.«Ο Φρανσουά Ολάντ δεν φτάνει μέχρι τον προκλητικό σοσιαλφιλελευθερισμό του Τόνι Μπλερ», τονίζει η εφημερίδα.«Ο ίδιος μιλά για επιτάχυνση των επιλογών του και όχι για στροφή. Αναγνωρίζει ότι υποτίμησε τη βιαιότητα της κρίσης και δεν παραδέχεται ότι έχασε έξι μήνες πολεμώντας τη σκιά του σαρκοζισμού. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο», υπογραμμίζει η φιλική προς τους γάλλους Σοσιαλιστές εφημερίδα.
«Ο λυρικός και ιδεαλιστής σοσιαλιστής παραχώρησε προχθές τη θέση του σε ένα ρεαλιστή και σοβαρό σοσιαλδημοκράτη, ο οποίος γνωρίζει ότι τα παίζει όλα για όλα εγκαινιάζοντας δυναμικά μια πολιτική της προσφοράς», καταλήγει.
 http://www.naftemporiki.gr/story/753573