Η χώρα θεωρείται ως μια «ενεργειακή γέφυρα» μεταξύ της Δύσης και των χωρών που παράγουν πετρέλαιο, δεδομένου ότι διαδραματίζει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαμετακόμιση πετρελαίου. Αναφέρεται ότι η Τουρκία διαθέτει έναν ανεπτυγμένο τομέα υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων έξι διυλιστηρίων, τεσσάρων αγωγών και πολλών άλλων προτεινόμενων αγωγών. Η χώρα θεωρεί ότι στο εγγύς μέλλον θα καταστεί εμπορικός κόμβος φυσικού αερίου.
Οι εν ενεργεία αγωγοί που περνούν από την Τουρκία είναι τέσσερις : 1. Μπακού–Τιφλίδα –Ceyhan, που ενώνει την πρωτεύουσα του Αζερμπαιζάν Μπακού με το Ceyhan, το λιμάνι νοτιοανατολικά της Τουρκίας, μέσω της Τιφλίδας, της πρωτεύουσας της Γεωργίας. 2. αγωγός πετρελαίου Κιρκούκ –Ceyhan που ενώνει το Ιράκ με την Τουρκία, 3. αγωγός Ταμπρίζ –Αγκυρα, ενώνει το Ταμπρίζ στο βορειοδυτικό Ιράν με την Αγκυρα και 4. αγωγός αερίου Blue Stream που ενώνει την Ρωσία με την Τουρκία.
Τα προτεινόμενα σχέδια για νέους αγωγούς περιλαμβάνουν 1. αγωγός Σαμψούντα –Ceyhan που θα ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με το τουρκικό λιμάνι της Μεσογείου στο Ceyhan, 2. αγωγός Kiyikoy-Ibrikbaba που θα ενώνει το Kiyikoy στη Μαύρη Θάλασσα με το Ibrikbaba στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στην Ελλάδα και 4. Κανάλι Κωνσταντινούπολης που θα ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά.
Το Συνέδριο θα ασχοληθεί με τα καίρια ερωτήματα γύρω από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία, όπως οι νόμοι και κανονισμοί, οι διαδρομές μεταφοράς και οι υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου με στόχο να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων.