11 Νοεμβρίου 2013

Πλέγμα σχέσεων PYD -KDP

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/11/syriakurd940.jpgOι πρόσφατες εξελίξεις στην Συρία κατέδειξαν το σοβαρό ρήγμα των σχέσεων PYD ( (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας) , Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν (KRG) και Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) του Προέδρου Μασούν Μπαρζανί. Οι δεσμοί του Κούρδου Ηγέτη Οτζαλάν με την περιοχή της  Άιν αλ Άραμπ (Κομπάνι στα κουρδικά), στη βόρεια Συρία είανι ιδιαίτερα ισχυροί, του επέτρεψαν την μετάβαση του στην Συρία και την διεύθυνση απο εκεί του αγώνα του ΠΚΚ κατά του Τουρκικού κράτους στην δεκαετία του 1980.Πολλά δημοσιεύματα καταγράφουν  καθαρά πως το PYD πλέον είναι το ΠΚΚ της Τουρκίας καθώς μαχητές απο το Βόρειο Ιράκ και την Τουρκία ενισχύουν τις δυνάμεις του στον ένοπλο αγώνα κατά την ισλαμικής τζιχάν στο Δυτικό Κουρδιστάν.
Αυτό το γεγονός προβληματίζει ιδιαίτερα το καθεστώς Μπαρζανί καθως το PYD-Παρακλάδι του ΠΚΚ στην Συρία ακολουθώντας πιστά την επαναστατική τακτική του ΠΚΚ στην Τουρκία αποδυναμώνει κάθε κουρδικό  στοιχείο το οποίο πρεσβεύει συνεργασία με την Τουρκία.Αυτό κατα συνέπεια επιβάλλει να αναπτύξει ηγεμονικές πρακτικές σε βάρος άλλων κουρδικών σχηματισμών. 

Διαμορφώνονται κατά συνέπεια δύο άξονες : Βαγδάτης-Δαμασκού-PYD  και  από την άλλη πλευρά υπάρχει η KRG-Άγκυρα-Ουάσιγκτον.Το PYD δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του ο Υπουργείου Εξωτερικών  των ΗΠΑ, ως και το ΠΚΚ ποτέ δεν έχει θέσει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα. Η διπλωματική προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στον ρόλο του Κουρδικού σχηματισμού στην Βόρεια Συρία.Παραμένει όμως ως πρωταρχική επιλογή για τις ΗΠΑ η πολιτική σταθεροποίηση του Κουρδικού μορφώματος του Νοτίου Κουρδιστάν και η πολιτική επιβίωση του καθεστώτος Μπαρζανί.

 Η δε Τουρκία σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τον φεντεραλισμό των Κούρδων ασκεί την πολιτική του Καρότου και του Μαστιγίου προς τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας και του Νοτίου Κουρδιστάν .Παράλληλα με την ενεργοποίηση της Μειονότητας των Τουρκομάνων προσπαθεί να περιορίσει την πολιτική άνοδο του κινήματος Γκόρραν στο Νότιο Κουρδιστάν. Σε ότι αφορά τις σχέσεις Νοτίου Κουρδιστάν και Ιράκ , η επίλυση του προβλήματος των αμφισβητούμενων περιοχών, η εξάλειψη των θυλάκων της Αλ-Νόσρα και η αποφυγή διαμελισμού του Ιράκ σε Σιιτικό και Σουνιτικό αποτελούν ζητήματα αιχμής στην επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς

.