11 Νοεμβρίου 2013

Ποιος μπορεί να δολοφόνησε τον Αραφάτ

http://worldcity.files.wordpress.com/2009/01/12.jpg?w=950Χαρίτος Πάνος
Εννέα χρόνια μετά τον θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ανοίγει και πάλι ο φάκελος που αφορά τα αίτια που οδήγησαν στην ξαφνική και σύντομη ασθένειά του, στην οποία τελικώς υπέκυψε. Το παράδοξο δεν είναι ότι το θέμα έρχεται για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο. Σχετίζεται όμως με τη χρονική στιγμή που τα ευρήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.Η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ξεκίνησε ύστερα από δημοσιεύματα του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, σε μια χρονική περίοδο που τα ποσοστά της Φατάχ ήταν ιδιαίτερα χαμηλά και η οργάνωση της Χαμάς εμφάνιζε τάσεις ανόδου της δημοτικότητάς της ακόμα και στη Δυτική Όχθη.

Τα αποτελέσματα των ερευνών από ομάδες επιστημόνων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα μπορεί να δημιουργούν υποψίες πως πίσω από μια πιθανή δολοφονία του Αραφάτ ίσως και να βρίσκεται το Ισραήλ, ωστόσο η παλαιστινιακή ηγεσία δεν θα βγει αλώβητη από τις όποιες αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με Ελβετούς ειδικούς, φέρεται να επιβεβαιώνεται η αρχική υποψία για τη δολοφονία του με τη χρήση ραδιενεργού πολώνιου. Τα ποσοστά τα οποία βρέθηκαν στα υπολείμματα των ρούχων του και σε ιστούς που αφαιρέθηκαν από τον τάφο του εμφανίζουν ποσοστά 18 φορές υψηλότερα των φυσιολογικών μεγεθών.

Ήδη από την περίοδο του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ κυκλοφορούσαν φήμες που προέρχονταν από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύθηκε στο Παρίσι για δηλητηρίασή του και συμπτώματα που παρέπεμπαν στο πολώνιο.

Θυμάμαι, ακόμα, εκείνη ακριβώς την περίοδο τα στελέχη της παλαιστινιακής αρχής να εκφράζουν σε κάθε ευκαιρία την αγωνία τους για τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ανεύθυνα» δημοσιεύματα του τύπου «ο Αραφάτ δολοφονήθηκε». Έτσι, λοιπόν, με αρκετή πίεση προς τους ντόπιους δημοσιογράφους και με επαφές με επικεφαλής ξένων μέσων ενημέρωσης, αποφεύχθησαν τα απρόβλεπτα που θα είχαν κάποια  ανεπιθύμητα δημοσιεύματα.

Με τον Γ. Αραφάτ είχα την ευκαρία να συναντηθώ έξι φορές για ισάριθμες συνεντεύξεις και να γευματίσω μαζί του τρεις φορές κατόπιν δικής του προσκλήσεως. Ο λόγος που το αναφέρω είναι πολύ συγκεκριμένος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι και τις τρεις φορές που βρέθηκα στην τραπεζαρία το τραπέζι ήταν στρωμένο για όλους τους υπόλοιπους που θα καθόμασταν μαζί του. Τα πιάτα με το φαγητό ήταν προσερβιρισμένα, εκτός του ιδίου, που έφερνε συγκεκριμένο πρόσωπο και αφού ο ίδιος έπαιρνε τη θέση του στο τραπέζι. Θυμάμαι, επίσης, ότι ασχέτως με το ποιος σερβίριζε οτιδήποτε αργότερα στους υπόλοιπους καλεσμένους, τα πρόσωπα που ασχολούνταν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ήταν πολύ συγκεκριμένα.

Εφόσον ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε με πολώνιο, το οποίο μπορεί να αποκτήσει κάποιος από συγκεκριμένα εργαστήρια σε υγρή μορφή, το βέβαιο είναι πως κάποιος άλλος θα έπρεπε να τοποθετήσει τις 1-3 σταγόνες που χρειάζεται στο φαγητό ή το ρόφημά του. Ακόμα κι αν το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί σήμερα η ηγεσία των Παλαιστινίων, βρίσκεται πίσω από το σχέδιο δολοφονίας του Αραφάτ, δίχως τη συνεργασία εκ των έσω και δη του στενού περιβάλλοντός του το πολώνιο δεν θα έφτανε ποτέ στο φαγητό ή το ποτό του ιδίου.

Το πόσο βαθιά θα φτάσει η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του ανθρώπου που διεθνοποίησε το παλαιστινιακό πρόβλημα θα το δείξουν οι επόμενοι μήνες. Με δεδομένο πάντως ότι από τη σύζυγό του, μέχρι το τελευταίο στέλεχος της Φατάχ, όλοι φέρεται να γνωρίζουν τις εικασίες και να διαχειρίστηκαν τον ενταφιασμό των φημών μαζί με τη σορό του Γ. Αραφάτ, δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες το σενάριο αποκάλυψης της πραγματικότητας στο κοντινό μέλλον.