07 Νοεμβρίου 2013

«Αντάρτικο» μπλοκ στην επίλυση του Συριακού

http://m.ruvr.ru/2013/10/27/1197379710/1331608511_Damascus-C2A9-Ingvar-Bjork.-Depositphotos_5090670_ddS.jpgΤου Νικόλα Ζηργάνου. Στις καλένδες παραπέμπεται η ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης (Γενεύη 2) για την πολιτική λύση του Συριακού, καθώς οι διαφωνίες της αντιπολίτευσης και οι όροι που θέτει για τη συμμετοχή της στη διαδικασία καθιστούν ανέφικτο ένα συμβιβασμό. Τη νέα αναβολή της σύγκλησης της «Γενεύης 2», που ήταν προγραμματισμένη για τις 23 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Μόσχα μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Itar Tass». Πάντως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, εξέφρασε την ευχή να διεξαχτεί ώς το τέλος του έτους.


Ηδη από την περασμένη εβδομάδα η «Συριακή Εθνική Συμμαχία», η οργάνωση «ομπρέλα» της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, είχε θέσει ως προαπαιτούμενο όρο για τη συμμετοχή της στη Γενεύη την έξωση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, ενώ η μεγαλύτερη οργάνωση της «Συμμαχίας», το «Συριακό Εθνικό Συμβούλιο» που επηρεάζεται από τη Σαουδική Αραβία, έθεσε επίσης βέτο στη συμμετοχή του Ιράν στη Διάσκεψη. Πρακτικά, με τα δύο αυτά προαπαιτούμενα, υπονόμευσαν τον διάλογο και την αναζήτηση συμβιβασμού. Τόσο η «Συμμαχία» όσο και το «Συμβούλιο» συγκροτούνται κυρίως από οργανώσεις και προσωπικότητες με έδρα το εξωτερικό και αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίδραση από τους ηγέτες των ένοπλων σουνιτικών οργανώσεων, που μάχονται στο εσωτερικό της Συρίας και οι οποίες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα θεωρήσουν ως προδοσία του αγώνα τους τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη Γενεύη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τη Δαμασκό να κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος στα πεδία των μαχών, το καθεστώς Ασαντ (που αισθάνεται ισχυροποιημένο στο διεθνές επίπεδο με την -προς το παρόν- αξιόπιστη ανταπόκρισή του στην καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου) σκληραίνει τη στάση του. «Εμείς δεν θα πάμε στη Γενεύη για να παραδώσουμε την εξουσία, όπως επιθυμεί ο Αλ Φαισάλ (υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας) και ορισμένοι αντίπαλοί μας στο εξωτερικό. Αν αυτό συνέβαινε, θα παραδίδαμε την εξουσία εδώ στη Δαμασκό και θα γλιτώναμε από τον κόπο και τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ θα παραμείνει αρχηγός του κράτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο «σκληρός» υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράν αλ Ζόχμπι. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τάχθηκε κατά των προαπαιτούμενων, αντιτάχθηκε στην εκ των προτέρων απομάκρυνση του Ασαντ και ζήτησε να συμμετάσχει το Ιράν στο τραπέζι των συνομιλιών, αντίθετα από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών.