07 Νοεμβρίου 2013

«Να αλλάξει το Μάαστριχτ, να ενωθούν οι Λατίνοι»

Ανάπτυξη και όχι ύφεση ζήτησε ο Πρόντι. Πώς; Με τη σύμπραξη Γαλλίας-Ιταλίας-Ισπανίας...
Την ανάγκη εκτεταμένων αλλαγών στη Συνθήκη του Μάαστριχτ αλλά και της ένωσης των λατινικών χωρών, δηλαδή της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, ενάντια στη Γερμανία, επισημαίνει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, προκειμένου να δοθεί και πάλι έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη.«Εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες είναι σαφές ότι ο αγώνας για να μπουν σε τάξη τα δημοσιονομικά δεν μπορεί να δοθεί υπό συνθήκες ύφεσης, αλλά πρέπει να συνοδευτεί από ανάπτυξη και οικονομική άνθηση», ανέφερε ο Ρομάνο Πρόντι μιλώντας στην εφημερίδα «Quotidiano Nazionale». «Λείπει η κοινή δράση της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, χωρών που έχουν μεν κοινά συμφέροντα αλλά καθεμιά τους αναλαμβάνει ξεχωριστά δράση».

Ο κύριος Πρόντι, που είναι καθηγητής Οικονομικών, λέει ότι η Γερμανία διακινδύνευσε την κατάρρευση του ευρώ και την καταστροφή της ίδιας της οικονομίας της. Υπενθύμισε πως κυβέρνηση στη Γερμανία δεν θα σχηματιστεί πριν από τον Ιανουάριο και άρα «πριν από τον επόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι», όσο τουλάχιστον «η γερμανική κοινή γνώμη θεωρεί ότι κάθε βοήθεια προς την ευρωπαϊκή οικονομία είναι μια ανεπίτρεπτη στήριξη των "ράθυμων" Νοτιοευρωπαίων. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εμμονή με τον πληθωρισμό, με τον ίδιο τρόπο που οι έφηβοι έχουν εμμονή με το σεξ».

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός λέει πως βεβαίως και δεν είναι παράλογο το ότι υπάρχουν οι κανόνες του Μάαστριχτ, «ανόητο μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί το γεγονός πως μένουν ίδιοι επί είκοσι χρόνια». Τονίζει πως σήμερα η Γερμανία έχει τον πλήρη έλεγχο της Ευρώπης.Οπως υπογραμμίζει, η Ιταλία δεν θα καταφέρει να κερδίσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της όσο συνεχίζεται η ύφεση. «Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια παρά τα μέτρα λιτότητας. Είναι μια αποτυχημένη επιλογή».
(ΠΗΓΕΣ: QN.QUOTIDIANO.ΝΕΤ- WWW.INDEPENDENT.ΙΕ-ΑΠΕ)