07 Νοεμβρίου 2013

Σχέδια αναζωογόνησης του Κιρκούκ- Η παραγωγή έχει μειωθεί σε περίπου 280.000 βαρέλια την ημέρα από 900.000 το 2001.

Σχέδια αναζωογόνησης του Κιρκούκ Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ και ο διευθύνων σύμβουλος της κολοσσιαίας πετρελαϊκής βιομηχανίας BP έκαναν χθες μια σπάνια επίσκεψη στο Κιρκούκ σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν την υποστήριξη της τοπικής κυβέρνησης πριν η βρετανική εταιρεία αρχίσει τα έργα σε ένα διαφιλονικούμενο κοίτασμα πετρελαίου στο βορρά, κατά μήκος των συνόρων με τον αυτόνομο κουρδικό θύλακα.

Η Βαγδάτη είχε υπογράψει στις αρχές του Σεπτεμβρίου μια συμφωνία με την BP για να δώσει ξανά ζωή στις προσπάθειες εκμετάλλευσης του γιγαντιαίου κοιτάσματος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για να σταματήσει την μεγάλη μείωση της ιρακινής πετρελαϊκής παραγωγής.


Τα πετρελαϊκά πλούτη στο Κιρκούκ βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης εντός της κυβέρνησης και των εντάσεων ανάμεσα σε σουνίτες, σιίτες και Κούρδους αλλά και τα πολιτικά κόμματα. Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν απορρίπτει τη συμφωνία με την BP, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη, διότι δεν ζητήθηκε η δική της γνώμη. Το σχέδιο αυτό όμως έχει αποσπάσει την κρίσιμη υποστήριξη του κυβερνήτη του Κιρκούκ, του Κούρδου Νατζιμελντίν Καρίμ.

«Θα παράσχουμε πλήρη υποστήριξη στην BP για την ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Κιρκούκ διότι θα εισφέρει ένα σημαντικό όφελος για την επαρχία, σημαντικά έσοδα σε πετροδολάρια», επισήμανε ο Καρίμ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κιρκούκ.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Άμπντουλ Καρίμ Λουάιμπι και ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπομπ Ντάντλεϊ συναντήθηκαν με τον κυβερνήτη του Κιρκούκ για να συζητήσουν το σημαντικό αυτό σχέδιο της βρετανικής εταιρείας πριν κατευθυνθούν στο κοίτασμα, όπου ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και η παραγωγή έχει μειωθεί σε περίπου 280.000 βαρέλια την ημέρα από 900.000 το 2001.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
real.gr