07 Νοεμβρίου 2013

ΚΥΠΡΙΑΚΟ «Φρένο» έβαλε η Λευκωσία στις μεθοδεύσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ

«Φρένο» στην εκβιαστική τακτική με την οποία επεχείρησε να εφεύρει πρόοδο στην προετοιμασία έναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό έβαλε η Λευκωσία στον μεσολαβητή του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, που έχει προβληματίσει έντονα με τις μεθοδεύσεις των τελευταίων εβδομάδων.
«Φρένο» έβαλε η Λευκωσία στις μεθοδεύσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ  Στη συνάντηση την οποία είχαν χθες το απόγευμα στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης διεμήνυσε στον Αλ. Ντάουνερ ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, εάν δεν προηγηθεί η συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο θα καταγράφονται οι βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού.
Ο κ. Ντάουνερ είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας δηλώνοντας μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ν. Ερογλου ότι υπάρχουν βήματα προς τα εμπρός, όταν είχε ήδη γίνει γνωστό ότι η πρόταση που είχε καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μεταφέρθηκε καν στην ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς βρισκόταν εκτός του πλαισίου λύσης του ΟΗΕ.

Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Ερογλου χθες επανήλθε στη γνωστή θέση περί συνομοσπονδίας, δηλώνοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι η επανένωση δύο κρατών υπό την ομπρέλα ενός νέου συνεταιρικού κράτους.Ο κ. Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι στη συνάντηση θα ξεκαθαρίζονταν και τα θέματα που είχαν προκύψει με τις πληροφορίες για υπονόμευση εκ μέρους του κ. Ντάουνερ τόσο της ευρωπαϊκής εμπλοκής στις συνομιλίες όσο και στην πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Στυλιανίδης δήλωσε πάντως ότι ο κ. Αναστασιάδης ήταν «πολύ έντονος» σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα.

Ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ περιορίσθηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ή τελεσίγραφο για τη συμφωνία», ενώ σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να παραιτηθεί απάντησε ότι βρίσκει «πολύ ενδιαφέρουσα την εν λόγω δουλειά».
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ