22 Νοεμβρίου 2013

Σαμαράς σε Μέρκελ: Όχι σε νέα μέτρα, όχι σε νέο μνημόνιο Οι θέσεις του έλληνα Πρωθυπουργού στη συνάντηση με τη γερμανίδα Καγκελάριο


Με το σκεπτικό ότι η χώρα, με την επίτευξη πλεονασματικών προϋπολογισμών, έπραξε το αυτονόητο κι αυτό θα συνεχίζει να κάνει και στο εγγύς μέλλον, συνεπώς πλησιάζει η στιγμή να «ανοίξει» η συζήτηση για το μείζον θέμα του ελληνικού χρέους, προσήλθε στο γεύμα εργασίας με την Άγκελα Μέρκελ ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στον πυρήνα της σκέψης του κ. Σαμαρά βρίσκεται το γεγονός ότι οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να υποστούν θυσίες, αρκεί να δουν ένα φως στην άκρη του τούνελ. «Να διαπιστώσουν», λέει συνεργάτης του, «ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο και δεν πέφτουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο».Δευτερευόντως η κυβέρνηση, δίνοντας κι ένα πρώτο δείγμα γραφής για τις προθέσεις της, ξεκαθάρισε ότι η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους χωρίς να χρειαστεί απευθείας χρηματοδότηση και συνεπώς νέο μνημόνιο ή νέο μεσοπρόθεσμο.

Ξεκάθαρη ήταν η θέση του κ. Σαμαρά και για την κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και για τη περίοδο 2015 -2017. Ο έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας θα είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, όπως μείωση μισθών και συντάξεων, κάτι που άλλωστε απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο.      Σε κάθε περίπτωση ο ερχόμενος Απρίλης θα είναι καθοριστικός και για τα δύο αυτά μείζονα θέματα, λένε στελέχη της κυβέρνησης. Πρώτον θα υπάρχει μία σαφής εικόνα για το ύψος του πλεονάσματος στο προϋπολογισμό και δεύτερον διότι, με βάση τα όσα έχουν δηλώσει οι δανειστές μας, πλησιάζει ο Ιούνης όπου και θα ανοίξει η όποια συζήτηση για τους τρόπους απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Σε ρόλο «σκληρού» η Κομισιόν Την ίδια ώρα η Κομισιόν φαίνεται πως έχει αναλάβει το ρόλο του σκληρού.Πηγές των Βρυξελλών σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση κι αυτό είναι κάτι που θα ειπωθεί με σαφήνεια στη σημερινή σύνοδο του Εurogroup στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση της τρόικας.Πέραν τούτων, επαναλαμβάνουν ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί όταν η κυβέρνηση τα βρει με την τρόικα και το κυριότερο σε μια συμφωνία-πακέτο με ένα νέο δάνειο και νέο μνημόνιο.

Οι κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ
Στην Αθήνα, εντύπωση προκάλεσε το πρωί η ενέργεια της Χαριλάου Τρικούπη, λίγες ώρες πριν ο κ. Σαμαράς περάσει το κατώφλι της καγκελαρίας, να αναφερθεί εκ νέου στις δικές της κόκκινες γραμμές, όπως το όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων, όχι σε μία ρύθμιση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που δεν θα είναι αποδεκτή από τις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι στην άρση των πλειστηριασμών χωρίς την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού και τέλος όχι στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.       
Κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, είπε στο naftemproiki.gr, ότι όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται μία υπαναχώρηση από την πλευρά του Πρωθυπουργού, αλλά το αντίθετο «με τον κ. Σαμαρά είναι όλα συμφωνημένα» και η σημερινή αναφορά στις τέσσερις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ «λειτουργεί υποβοηθητικά στις όποιες προσπάθειες του κ. Σαμαρά στην αλλοδαπή να ενημερώσει για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ