22 Νοεμβρίου 2013

Ερντογάν: Εμπλοκή εγγυητριών δυνάμεων στο διάλογο Προτείνει άμεση έναρξη της διαδικασίας χωρίς προϋποθέσεις


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201311/154927/images/det_PutinErdogan1.jpgΤου Νίκου Στέλγια ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Την θέση για άμεση εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων στις συνομιλίες για το Κυπριακό επανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, από τη Ρωσία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.«Ως Τουρκία, Ελλάδα και Αγγλία να λάβουμε μέρος σε αυτή την προσπάθεια και να λύσουμε αυτό το πρόβλημα (το Κυπριακό), το οποίο παραμένει στο προσκήνιο για πολλά χρόνια. Προτείνω να συνεχίσουμε τις εργασίες μας μέχρι την εύρεση της λύσης», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στην Λευκωσία:  «Για την λύση του προβλήματος θα πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με ειλικρίνεια και να αφήσουμε τις προϋποθέσεις έξω από την πόρτα».

Μιλώντας στον ρωσικό Τύπο, ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης λύσης του Κυπριακού, λέγοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η διαδικασία που εφαρμόζει το Βατικανό για την εκλογή Πάπα, δηλαδή, το κλείσιμο σ΄ένα δωμάτιο μέχρι να βρεθεί λύση.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρεται ύστερα από πολύ καιρό στην σημασία στην άμεση επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Ερντογάν είχε επαναλάβει την γνωστή άποψη του ότι στην Κύπρο δεν υφίσταται μια και μοναδική κρατική δομή.
Ο κ. Ερντογάν πραγματοποιεί μια ιστορική επίσκεψη στην Ρωσία σε μια περίοδο που παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Κυρίως εξαιτίας της κρίσης της Συρίας, κατά διαστήματα παρατηρούνται αναταράξεις στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝταβούτογλου: Η τουρκική πολιτική ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου την Δευτέρα
Η Ρωσία ελπίζει η συνάντηση ηγετών να δώσει ώθηση στη λύση
Το αποτέλεσμα της συνάντησης αναμένει ο ΓΓ ΑΚΕΛ