22 Νοεμβρίου 2013

Προτίμησε τη μαμά Ρωσία

http://www.ellada-russia.gr/files/17-1--8-thumb-medium.jpg
Αχιλλέας ΠατσούκαςΟ πρώτος και ίσως τελευταίος γύρος μπρα-ντε-φερ μεταξύ Μόσχας - Βρυξελλών για την κατάκτηση του τροπαίου, το οποίο δεν είναι άλλο από την «υφαρπαγή» της Ουκρανίας, έληξε χθες με νικήτρια την πρώτη. Σε ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βερχόβνα Ράντα (Κοινοβούλιο Ουκρανίας), με μεγάλη πλειοψηφία οι βουλευτές του «Κόμματος των Περιφερειών» καταψήφισαν την πρόταση μεταφοράς της καταδικασμένης για απάτη πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο από τις ουκρανικές φυλακές σε γερμανικό νοσοκομείο.


Η εξέλιξη αυτή έβαλε φρένο στην επικείμενη εμπορική σύνδεση Ε.Ε. - Ουκρανίας, που ήταν προγραμματισμένη να υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα στη Σύνοδο της Βίλνας, καθώς η μεταφορά της πρώην πρωθυπουργού σε κλινική της Γερμανίας ήταν ο σημαντικότερος όρος που είχε θέσει η Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία.

Η καταψήφιση της πρότασης από το ουκρανικό Κοινοβούλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία έβαλε εναντίον του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγορώντας τον για αθέτηση υποσχέσεων.
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ψύχραιμος και συνειδητοποιημένος για τις συνέπειες, δηλώνοντας πως οι νόμοι και το Σύνταγμα της χώρας είναι πάνω από την Ε.Ε. Σε αυτή την κατεύθυνση, και η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει την εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Εν αναμονή της επίσημης αντίδρασης της Ε.Ε., γίνεται αντιληπτό πως η Ουκρανία δεν άντεξε τις πολλές και ποικίλες πιέσεις της Μόσχας, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν βέβαιο πως θα στραφεί στη «μαμά Ρωσία» προκειμένου να λάβει οικονομική στήριξη, την οποία έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ.Θυμίζουμε πως πριν από δύο Σαββατοκύριακα ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς με ένα ταξίδι-αστραπή στη Μόσχα, για το οποίο δεν είχε ενημερώσει κανέναν, έγινε δεκτός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην οικία του. Σε εκείνο το καθοριστικό ραντεβού, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθησαν όλες οι αποφάσεις.Το ερώτημα πλέον που μένει να απαντηθεί είναι αν ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα τολμήσει να κάνει το επιπλέον βήμα, εντάσσοντας τη χώρα του στην εμπορική και τελωνειακή ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν.
http://www.ellada-russia.gr/news/63/article/5262