Η «Βαμβούκης Group ΑΕΒΕ» έλαβε 3,9 και 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος στα γερμανικά τιμολόγια ήταν 406.000 και 392.000 ευρώ αντίστοιχα. Αρχίζει σήμερα στο Β΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη.-Του Γιάννη Σουλιώτη
Σημαντική πηγή πληροφοριών για τις αστυνομικές αρχές είναι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις υπόπτων. Στην υπόθεση της προμήθειας συστημάτων υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, υπήρξαν δύο προσφορές από γερμανικές εταιρείες και επιλέχθηκε η «Βαμβούκης Group AEBE» ως πιο οικονομική. Το 2005 προσέφερε το ένα από τα συστήματα προς 3,4 εκατομμύρια ευρώ.Αρχίζει σήμερα στο Β΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση προμήθειας των συστημάτων υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής μέσω της εταιρείας Βαμβούκης Group ΑΕΒΕ. Κατηγορούμενοι είναι οι τέσσερις εκπρόσωποι της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και ο προφυλακισμένος αντιπρόεδρός της, Χρ. Β.
Στο πόρισμα ελέγχου που συνέταξε το 2011, η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διαπίστωνε σοβαρές ενδείξεις ότι τελέστηκαν α) το κακούργημα της απάτης εις βάρος του Δημοσίου και β) το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, αντίστοιχα, ανέλαβε η ειδική ανακρίτρια Σοφία Φούρλαρη, με απόφαση της οποίας κρίθηκε προφυλακιστέος ο αντιπρόεδρος της Βαμβούκης Group AEBE, Χρ. Β.
Η σύμβαση προμήθειας των δύο συστημάτων επισύνδεσης υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2007 μεταξύ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της εταιρείας Βαμβούκης, η οποία εμφανιζόταν ως αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της γερμανικής επιχείρησης Syborg informatiossgsteme BhOHG. Από το πόρισμα της Επιτροπής που έχει στη διάθεσή της η «Κ» προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι το σύστημα επισύνδεσης της ΕΥΠ παραδόθηκε την 21η Ιουνίου 2007 και αυτό της Αντιτρομοκρατικής την 30ή Οκτωβρίου 2008. Η αξία των συστημάτων με βάση τα τιμολόγια της γερμανικής Syborg προς τον Ελληνα αντιπρόσωπο ήταν 406.000 ευρώ για το πρώτο σύστημα (αυτό της ΕΥΠ) και 392.000 ευρώ για το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της Αντιτρομοκρατικής.
Παραδιδόμενα στις ελληνικές Αρχές, όμως, τα δύο συστήματα τιμολογήθηκαν το μεν πρώτο με 3,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο με 4,1 εκατ. ευρώ, σε τιμή δηλαδή σχεδόν 10 φορές υψηλότερη. Προκειμένου να αιτιολογήσουν την ομολογουμένως εντυπωσιακή αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος, τα στελέχη της εταιρείας προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι προέβησαν σε αναβάθμιση και ελληνοποίηση (δηλαδή μετάφραση) του λογισμικού των δύο συστημάτων μέσω της εταιρείας LIS - Lawful Interception Systems Co. Limited με έδρα τη Λευκωσία. Από την περαιτέρω έρευνα της Επιτροπής για το Ξέπλυμα, ωστόσο, είχε προκύψει ότι μοναδικός μέτοχος της εταιρείας LIS ήταν η εταιρεία Byroco Nominees.
Aπό τα αρχεία των κυπριακών Αρχών προέκυψε ότι ως διευθυντικά στελέχη τόσο της Byroco όσο και της LIS είχαν δηλωθεί τρεις Κύπριοι υπήκοοι, υπάλληλοι όλοι τους σε δικηγορικό γραφείο της Κύπρου, που είχε αναλάβει, κατόπιν εντολών της Βαμβούκης, τη σύσταση των δύο εταιρειών.
Μάλιστα, ως έδρα της, η εταιρεία LIS δήλωνε τη διεύθυνση του εν λόγω δικηγορικού γραφείου, σε πολυώροφο κτίριο της Λευκωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδρυση της LIS έγινε την 24η Οκτωβρίου 2005, μόλις 13 ημέρες μετά την απόφαση της Επιτροπής Προδιαγραφών της ΕΥΠ να προχωρήσει στην προμήθεια του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων από τη γερμανική Syborg, μέσω της Bαμβούκης Group AEBE. Στο πόρισμά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παν. Νικολούδης, διαπίστωνε πως η LIS δεν είναι παρά μια εταιρεία «σφραγίδα», καθώς και ότι οι εκπρόσωποι της Βαμβούκης είχαν ψευδώς υποστηρίξει ότι τα συστήματα που εστάλησαν από τη γερμανική Syborg είχαν ανάγκη αναβάθμισης κ.ά.
Σε κατάθεση ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Σοφίας Φούρλαρη, αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε, μεταξύ άλλων, υποστηρίξει ότι, παρότι κατεβλήθησαν στην εταιρεία Βαμβούκης 1,8 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του software, το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ εξακολουθούσε (τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2011) να λειτουργεί με παρωχημένο λογισμικό που δεν υποστηριζόταν ούτε από την κατασκευάστρια εταιρεία. Επιπλέον, η ίδια υπάλληλος είχε ισχυριστεί ότι, ενώ με βάση τον τιμοκατάλογο, η τιμή του hardware για το σύστημα ήταν μικρότερη των 150.000 ευρώ, με βάση την προσφορά της εταιρείας Βαμβούκης το κόστος του ανερχόταν στα 2,1 εκατ. ευρώ.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από απόρρητο πρακτικό συνεδρίασης της Επιτροπής Αξιολόγησης, τον Οκτώβριο του 2005, προέκυπτε ότι πρώτη στη διαδικασία αξιολόγησης προσφορών είχε ανακηρυχθεί αυτή της Βαμβούκης Group AEBE. Ενδεικτικά, η προσφορά της γερμανικής εταιρείας με επωνυμία «Atis» είχε καταταγεί δεύτερη, καθώς το συνολικό κόστος προμήθειας ανερχόταν στα 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία είχε επικαλεστεί και στενότητα χρόνου. Επίσης, γεννά ερωτηματικά το γεγονός ότι στο εν λόγω πρακτικό της Επιτροπής, ως κόστος προμήθειας του εξοπλισμού από τη Βαμβούκης αναφέρεται το ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ και όχι 406.000 ευρώ, όπως διαπίστωνε στο πόρισμά της η Επιτροπή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.
Η συνέχεια της υπόθεσης θα εξελιχθεί στην αίθουσα του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.