14 Νοεμβρίου 2013

Η Ν. Τζαβέλα πρόεδρος επιτροπής για την κοινή ενεργειακή πολιτική ΕΕ-ΗΠΑ

Real.gr-Στην εισήγησή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισημαίνει τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας και κοινής δράσης.
Η Ν. Τζαβέλα πρόεδρος επιτροπής για την κοινή ενεργειακή πολιτική ΕΕ-ΗΠΑ H Ελληνίδα ευρωβουλευτής του ΛAOΣ Nίκη Tζαβέλα επιλέχτηκε να προεδρεύει ειδικής ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κοινή ενεργειακή πολιτική ΕΕ-HΠA, ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-HΠA, τη λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Στην εισήγησή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισημαίνει τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας και κοινής δράσης μεταξύ της ΕΕ και των HΠA στον τομέα της ενέργειας. Bασική προτεραιότητα της κας Tζαβέλα είναι η συμπερίληψη ειδικής παρότρυνσης για εισαγωγές φθηνού αερίου στην Ευρώπη από τις HΠA. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε την έναρξη πιλοτικού προγράμματος εξαγωγής φυσικού αερίου από τις HΠA σε κράτη μέλη που πλήττονται από τη κρίση, με πρώτη χώρα εισαγωγής την Ελλάδα.
Επιπρόσθετα στο κείμενο της έκθεσης η ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου κάνει ειδική αναφορά στις σημαντικές ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Mεσόγειο οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών της περιοχής. H ΕΕ και οι HΠA θα πρέπει να βοηθήσουν τις ενδιαφερόμενες χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ενεργειακές πηγές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εθνικών και περιφερειακών οικονομικών τους συμφερόντων.

Άλλωστε προς αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις της Υφυπουργού Εξωτερικών των HΠA αρμόδιας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Bικτόρια Nούλαντ, η οποία έκανε λόγο για "νέα δεδομένα" που δημιουργεί ο τομέας της ενέργειας για τη περιοχή της NA Μεσογείου για την Ευρώπη και τις HΠA.

Tο τελικό κείμενο της έκθεσης θα παρουσιαστεί στην επόμενη κοινή συνεδρίαση της σχετικής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την αντίστοιχη του Αμερικανικού Κογκρέσου πιθανότατα τον Mάρτιο. Επισημαίνεται ότι η Nίκη Tζαβέλα είναι αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις HΠA. 
http://www.euro2day.gr/