14 Νοεμβρίου 2013

"Ναι" από 5 κόμματα για τα Αμυντικά Συστήματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι» στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, συμφώνησαν επίσης η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη λύση πέραν της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας. Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο, δεν ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, αν και ξεκαθάρισαν ότι η αμυντική βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει την παραγωγική της λειτουργία και να αναπτυχθεί.

Τις δραματικές διαπραγματεύσεις για την ΕΑΣ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα αποτυπώνει η ομιλία της αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, η οποία είπε ότι «σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε μήνυμα ότι η αμυντική βιομηχανία είναι ένα ζήτημα που ενώνει και δεν διχάζει».
Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο αγκάθι την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, «αγκάθι» που η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η ίδια  προκλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει τη Βουλή ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο που αντιπαραθέτει η κυβέρνηση στις αξιώσεις της τρόικας. Η απάντηση που έδωσε είναι ότι η κυβέρνηση ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο για τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, σχέδιο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να είναι συμβατό με τους κανόνες του Ανταγωνισμού.

Τα κόμματα που ψήφισαν την ΠΝΠ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και θεωρεί ότι απαιτείται ολοκληρωμένη λύση, εκτίμησε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κινείται σε θετική κατεύθυνση και έτσι ψήφισε «υπέρ».
Ταυτόχρονα όμως, κατέθεσε τροπολογία, προτείνοντας να εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας από τον νόμο στον οποίο στηρίχθηκε ο «βίαιος θάνατος» της ΕΡΤ. Προτείνει, επίσης, οι αμυντικές βιομηχανίες να μην υποχρεούνται σε προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας έως το τέλος του 2014. Για το ίδιο χρονικό διάστημα να γίνει αναστολή είσπραξης ποινικών ρητρών.
Να θεσπιστεί το ακατάσχετο των πληρωμών που αναλογούν σε οφειλόμενους μισθούς και να διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος του συνόλου της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας.


«Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται απέναντι από τη διαδικασία του ελέγχου από τη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί αθέμιτη κρατική ενίσχυση» εξήγησε η κ. Γεννηματά τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση απορρίπτει την τροπολογία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα, επικίνδυνη.

«Δεν ξεδιπλώνετε το σχέδιο βιωσιμότητας, της κυβέρνησης, για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία μήπως υπάρξει ξαφνικός θάνατος για την ΕΑΣ.
«Απορώ όταν μας λέτε να είμαστε προσεκτικοί. Μα σε τι σας έχουμε εμποδίσει; Ίσα ίσα που είμαστε πολύ προσεκτικοί και κατ΄ επανάληψη σας έχουμε ρωτήσει ποιο είναι το σχέδιό σας; Τι διαπραγματεύεστε ακριβώς;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.
 




Οι τροπολογίες
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για το τέλος πλόων και παραμονής, στα σκάφη αναψυχής.
Όπως εξήγησε, με τους προηγούμενους φόρους στα σκάφη αναψυχής δεν συγκεντρώθηκαν σημαντικά έσοδα.
«Είναι ζήτημα να μαζεύτηκαν 200.000 ευρώ»
είπε και διευκρίνισε ότι εξαιρούνται από την τροπολογία οι βάρκες μέχρι 7 μέτρα, που είναι η βάρκα της οικογένειας, είναι το φθηνό μέσο αναψυχής και το τέλος αυξάνεται από εκεί και μετά, ανάλογα με τα μέτρα του σκάφους.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για το τέλος ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων.
Με την τροπολογία, απαλλάσσονται από τον φόρο πολυτελείας τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί σε άλλο κράτος- μέλος της ΕΕ καθώς και τα ηλεκτροκίνητα.
http://www.nooz.gr/