14 Νοεμβρίου 2013

Στα ύψη η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν

Παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 36% σε σχέση με το 2012, όπως εκτιμά ο ΟΗΕ
Στα ύψη η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν
Πάνω από δυο εκατομμύρια στρέμματα οπίου καλλιεργήθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν, μια αύξηση της τάξεως του 36% σε σχέση με το 2012, όπως εκτιμά το Γραφείο κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNODC). Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2012 κυμάνθηκε στο ενάμιση εκατομμύριο στρέμματα καλλιέργειας οπίου, με το κιλό να διατίθεται κατά μέσο όρο προς 105 δολάρια.
Παράλληλα η παραγωγή οπίου αυξήθηκε κατά 49% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τους 5.500 τόνους, αναγκάζοντας τον Γιούρι Φεντότοφ, εκτελεστικό διευθυντή του UNODC, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά δε ενόψει της αποχώρησης μέσα στο 2014 των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική κατάσταση. Αν αυξηθεί κι άλλο η καλλιέργεια οπίου, το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε ένα ναρκο-κράτος, εκτός αν εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική», σημειώνει ο Φεντότοφ, προσθέτοντας ότι μόλις αποχωρήσουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα πρέπει να λήφθούν μέτρα ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.  

Το Αφγανιστάν είναι η μεγαλύτερη παραγωγός οπίου στον κόσμο, πρώτη ύλη για την ηρωίνη. Η παραγωγή δίνει ένα εισόδημα ( ελάχιστο και εξαρτώμενο από τους μεγαλεμπόρους ) σε χιλιάδες οικογένειες ενώ χρηματοδοτεί και τους Ταλιμπάν.

Η καλλιέργεια παπαρούνας είναι πιο έντονη στο νότο, που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, ειδικά σε περιοχές όπως η επαρχία Χελμάντ από όπου αποχωρούν σιγά σιγά οι αμερικανικές δυνάμεις.

Το ΝΑΤΟ όρισε τα τέλη του 2014 για την αποχώρηση της διεθνούς του δύναμης από το Αφγανιστάν (ISAF) που αριθμεί 100.000 στρατιώτες, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι Αμερικανοί. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει την πρόθεσή της να διατηρήσει έναν αριθμό αμερικανών στρατιωτών στο αφγανικό έδαφος μετά το 2014 με την προϋπόθεση ότι η Καμπούλ θα δεχτεί να τους χορηγήσει νομική ασυλία. Με άλλα λόγια, για τα όποια παραπτώματά τους - και για πιθανά εγκλήματα πολέμου -, να λογοδοτούν αποκελιστικά στην στρατιωτική δικαιοσύνη των ΗΠΑ.