14 Νοεμβρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Ενίσχυση των σχέσεων

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRi8oQ39RFhNm_t56LXo88LcbqQtJqwf23HKuVtfjB5wt_8mSVk0A
Επίσκεψη στην Τουρκία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, πραγματοποιεί από την Τρίτη, ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ, αμέσως μετά την επανεκλογή του. Χτες, πραγματοποιήθηκε και το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, με τη συμμετοχή του Ι. Αλίγεφ και του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη συνάντηση, υπογράφτηκαν επτά μνημόνια συνεργασίας, όσον αφορά την τεχνολογία, την επιστήμη, τον πολιτισμό, καθώς και κοινή δήλωση για την προώθηση της συνεργασίας Αζερμπαϊτζάν - Τουρκίας.

Οι δύο χώρες διατηρούν στενές σχέσεις τόσο με οικονομικούς όσο και με πολιτικούς δεσμούς, ενώ η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του Αζερμπαϊτζάν στον τομέα των εξαγωγών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, με δύο ιδιαίτερης σημασίας αγωγούς να τις ενώνουν.
Ο Αζέρος Πρόεδρος τόσο στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ όσο και με τον Ρ. Ερντογάν έθεσε το ζήτημα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ με την Αγκυρα να δηλώνει την πλήρη στήριξή της στις αζέρικες θέσεις.

Η ενίσχυση των δεσμών με χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, για την Τουρκία είναι στους πρωταρχικούς στόχους, για την ενδυνάμωση του ρόλου της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την Ενέργεια καθώς και την αύξηση της ισχύος της ως ενεργειακού παράγοντα.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7699385&publDate=14/11/2013