17 Οκτωβρίου 2013

“Δηλητηριασμένη” η σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία υποστηρίζει ο πρέσβης Selim Yenel

European-Union02-16october2013Κατά τον Πρέσβη της Τουρκίας στις Βρυξέλλες Selim Yenel, η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ είναι ‘δηλητηριασμένη’, εξαιτίας της παρακώλυσης των διαπραγματεύσεων ένταξης, γράφει σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες ο Martin Banks για την TELEGRAPH («Turkey’s Relationship with EU ‘Poisoned’»).Η δήλωση στο περιοδικό Europolitics δημοσιοποιήθηκε ενόψει της αναμονής της έκθεσης για την διεύρυνση της ΕΕ, που δεν φαίνεται να ενισχύει τις τουρκικές προοπτικές. Η σχέση, κατά τον κο Yenel, διέπεται από ‘μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης και απογοήτευση’.

Η έκθεση αναμένεται να ασκεί κριτική στη βίαιη αντιμετώπιση των διαμαρτυριών στην Τουρκία από την τουρκική κυβέρνηση και είναι πιθανό η Επιτροπή να μην κάνει σύσταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά απλώς να εκφράσει την θετική της στάση έναντι των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρότεινε τον προηγούμενο μήνα η τουρκική κυβέρνηση.
Κατά τον κο Yenel «αν η ΕΕ επιθυμεί να καταστεί παγκόσμιος παίκτης εκτός από το πεδίο των οικονομικών και του εμπορίου, θα χρειαστεί την Τουρκία». Προσέθεσε πως αν δεν πραγματοποιηθεί η ένταξη «δεν είναι σοβαρό θέμα» για την Τουρκία, καθώς «Δεν είμαστε σαν τις άλλες χώρες. Έχουμε επιλογές. Μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι μας».
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/turkey/10380513/Turkeys-relationship-with-EU-poisoned.html