17 Οκτωβρίου 2013

Σύσταση εξεταστικής για τα υποβρύχια θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή αναφερόμενος στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων και προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας- είπε ότι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «συντελείται ένα έγκλημα» και τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί πλήρως η τελευταία σύμβαση, που υπέγραψαν οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος ως προς τη σκοπιμότητά της. «Δεν είναι μόνο ο Α. Τσοχατζόπουλος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει στον ανακριτή όσα στοιχεία διαθέτει και να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας στα περί εξεταστικής επιτροπής, σημείωσε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κόμματος. «Αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται καμία εξεταστική επιτροπή. Ελπίζω το μήνυμά σας αυτό να μην έχει αποδέκτη αυτή την κυβέρνηση», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, αποφεύγοντας να παρέχει «κάλυψη» στον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο, που χειρίστηκε την τελευταία σύμβαση όταν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο υπουργός μίλησε για συμβάσεις και αντισταθμιστικά οφέλη που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων συναλλαγών, ρήση που δεν άφησε χωρίς σχολιασμό ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τεράστιες πολιτικές ευθύνες, το 2010 όταν έγινε η τελευταία σύμβαση, που «όχι μόνο δεν διευκολύνει να φύγουμε από τον βρώμικο αγωγό», όπως είπε, αλλά εξέφρασε φόβους ότι «αυτός ο αγωγός δεν απομονώθηκε, αλλά συνέχισε να ρέει».

Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι το δημόσιο έχει καταβάλλει περί τα 2,7 δισ. ευρώ παραλαμβάνοντας μόνον ένα από τα έξι υποβρύχια: 2,33 δισ. ευρώ -από την παραγγελία επί Α. Τσοχατζόπουλου μέχρι τη σύναψη της τελευταίας σύμβασης επί Ευ. Βενιζέλου- και άλλα 362 εκατ. ευρώ μετά. Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Παπαδήμου όταν αποφάσισε να σταματήσει κάθε νέα πληρωμή προς τον νέο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων και σε αυτό επιμένει μέχρι σήμερα. Δεν θα καταβληθεί ούτε ένα ευρώ εάν δεν παραληφθούν τα υποβρύχια, είπε ο ίδιος, εκτιμώντας παράλληλα ότι “δεν θα αργήσει η μέρα που θα έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα”. Και επανέλαβε ότι στόχος είναι να παραλάβει τα υποβρύχια το Πολεμικό Ναυτικό όσο το συντομότερο δυνατό. Σημείωσε δε, ότι η ιδιοκτησία των ναυπηγείων έχει καταφύγει σε διεθνή διαιτησία απαιτώντας αποζημίωση περί το ένα δισ. ευρώ.
http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=392744