04 Σεπτεμβρίου 2013

Γεωπολιτικοί φόβοι Η Συρία τρώει το ευρώ Η ένταση σπρώχνει σε «ασφαλή καταφύγια»

Υποχωρεί την Τρίτη το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η ένταση γύρω από τη Συρία στρέφει τους επενδυτές σε «ασφαλή καταφύγια». Το αμερικανικό νόμισμα βρέθηκε αργά το απόγευμα στα 1,3163 δολ. από το επίπεδο των 1,3195 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3172 δολάρια.
Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται από την κλιμάκωση της ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι εξελίξεις στη Συρία εκτιμάται ότι επισπεύδουν την επέμβαση των ΗΠΑ, γεγονός που στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις. Ταυτοχρόνως ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο περιορισμού των παρεμβάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στη δευτερογενή αγορά ομολόγων της χώρας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 10,34% από το 10,35% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,93% να περιοριστεί στο 8,41% από 8,45% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,55%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,45%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,225%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,129% από 0,13% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
 
Άνοδο έπειτα από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις κατέγραψε στη Νέα Υόρκη ο χρυσός. Η άνοδος στις τιμές του χρυσού οφείλεται κυρίως στη αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ισραήλ στη Μεσόγειο, λένε αναλυτές. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,1%, ή 15,9 δολ., στα 1.412 δολ. η ουγγιά.
http://www.enet.gr