04 Σεπτεμβρίου 2013

Οι τρεις παράγοντες

Λογικό είναι αυτές τις μέρες να κυριαρχούν στις εφημερίδες άρθρα και ρεπορτάζ για τα σχέδια, τους στόχους και τις προοπτικές των κομμάτων για τη νέα χρονιά, που πολιτικά δεν αρχίζει τον Ιανουάριο, αλλά με τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Και απόλυτα φυσιολογικό είναι να βλέπουν τα κόμματα το ποτήρι μισογεμάτο, μισοάδειο ή τελείως άδειο, ανάλογα με τις απόψεις του και κυρίως τις επιδιώξεις του το καθένα.
Η αλήθεια, χωρίς φτιασίδια και υπερβολές, είναι ότι δημοσιονομικά πάμε καλύτερα από πέρυσι, αλλά η κοινωνική πραγματικότητα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το 2012, ότι περιθώρια για άλλα χαράτσια δεν υπάρχουν και ότι η κυβερνητική σταθερότητα εξαρτάται από τη δυνατότητα ?ή έστω την ικανότητα? της κυβέρνησης να ξυπνήσει την ελπίδα στα εκατομμύρια των πολιτών που αντιμετωπίζουν με φόβο το μέλλον.

Αυτονόητο είναι ?όσο κι αν κάποιοι θέλουν να κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν? ότι όπως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποδείξει τη χρησιμότητα, έτσι και η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα εκείνη που φιλοδοξεί να κυβερνήσει, οφείλει να εξηγήσει πειστικά στον κόσμο για ποιους λόγους θα πρέπει να την εμπιστευτεί. Και φυσικά δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα πως το μνημόνιο είναι κακό, οι ξένοι πρέπει να μας χαρίσουν τα δανεικά και πως αρκεί η δική τους άνοδος στην εξουσία για να λυθούν τα προβλήματά μας.

Υπάρχει, όμως, κι ένας τρίτος σε αυτή την ιστορία, εκτός από κόμματα και πολιτικούς, κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις. Υπάρχουμε όλοι εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας. Εκείνοι που έχουμε πληρώσει ακριβά την κρίση και την προσπάθεια εξόδου από αυτήν, και εκείνοι που αδιαφορούν προκλητικά αποφεύγοντας τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους, που φρόντισαν να διοχετεύσουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, που δεν εννοούν να συμβάλουν, αν και μπορούν, στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεν καταλαβαίνουν άραγε πόσο ευκολότερα θα ήταν τα πράγματα αν φρόντιζαν να συμβάλουν κι αυτοί στην προσπάθεια την οποία έχουν φορτωθεί αποκλειστικά σχεδόν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι; Σίγουρα το ξέρουν, αλλά αποδεδειγμένα αδιαφορούν. Το προσωπικό τους συμφέρον καθορίζει τις επιλογές και τις πράξεις τους. Αν και, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, όταν η κρίση ξεπεραστεί θα τρέξουν πρώτοι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν.
bartzinopoulos@hotmail.com
 ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ