04 Σεπτεμβρίου 2013

Η περιπέτεια της Κεντροαριστεράς

http://images.newsnow.gr/31/319918/psevdepigrafi-kentroaristera-1-315x236.jpg
Να αρχίσουμε με δύο αξιώματα. Πρώτον, η Κεντροαριστερά είτε θα είναι πλειοψηφική δύναμη στην κοινωνία είτε δεν θα υπάρχει. Δεύτερον, η Κεντροαριστερά είτε θα είναι ενωμένη είτε επίσης δεν θα υπάρχει. Δυστυχώς, κανένα από τα δύο αξιώματα δεν επιβεβαιώνεται στην τρέχουσα συγκυρία. Με αποτέλεσμα, μια στρεβλή «αρχιτεκτονική» του πολιτικού συστήματος. Ενας τεράστιος χώρος μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανέστιος, με χαρακτηριστικά «έρημης χώρας».Στην «έρημη χώρα» της Κεντροαριστεράς προσπαθούν να επιβιώσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Δύο κόμματα-πολυτραυματίες. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ, με την επιβαρημένη εμπειρία της διαχείρισης μονοκομματικά για περισσότερο από δύο χρόνια των πολιτικών του Μνημονίου. Και τη χαώδη και ανερμάτιστη περίοδο από το 2004 της «μοναρχίας» του Γ. Παπανδρέου, που στην κυριολεξία συνέτριψε ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά μια ιστορική παράταξη.

Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ πρόλαβε σε σύντομο χρονικό διάστημα με το «μέσα - έξω» στην κυβέρνηση να χάσει την πολιτική της ταυτότητα και να εμφανίζεται σήμερα ως εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και να την ξανακερδίσει και μαζί της να ξαναβρεί την πόρτα του Κοινοβουλίου. Η εικόνα της αποσύνθεσης συμπληρώνεται από δεκάδες κινήσεις, πρωτοβουλίες και προσωπικότητες (πραγματικές ή εικαζόμενες) που συνομιλούν μεταξύ τους αφόρητα «καφενειακά» και χωρίς αποτέλεσμα.Δυστυχώς, το ερώτημα πώς θα επανασυγκροτηθεί και με ποια έκφραση ο χώρος της Κεντροαριστεράς παραμένει αναπάντητο.

Πολλοί αναζητούν τον «νέο Μεσσία» που θα εμφανιστεί στην «έρημη χώρα» και θα εμφυσήσει ζωή στον ημιθανή. Δυστυχώς δεν έχουν όλα τα δράματα happy end - ούτε και «Μεσσίες» που δίνουν τη μαγική λύση. Εννέα μήνες μάς μένουν μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η κοινωνία αναζητεί εναγωνίως τη μετα-μνημονιακή επόμενη μέρα της. Μια κοινωνία που βούλιαξε, άλλαξε, ταπεινώθηκε, οπισθοχώρησε, κατακερματίστηκε, συντηρητικοποιήθηκε αφόρητα. Μια κοινωνία που έχασε και χάνει ακόμη τον εαυτό της.

Η επανίδρυση της Κεντροαριστεράς ταυτίζεται με την επανίδρυση της ελληνικής κοινωνίας. Μπορούν οι διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να προχωρήσουν μαζί σε έναν εθνικό διάλογο για το αύριο της ελληνικής κοινωνίας; Να ανοίξουν τα στόματα και τα αυτιά τους, χωρίς να κλείσουν τα κομματικά «μαγαζιά» τους, καθώς κάτι τέτοιο σήμερα δεν φαντάζει ρεαλιστικό; Και αν μετά από 9 μήνες το εγχείρημα έχει αποκτήσει δυναμική, ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για μια ενιαία λίστα της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές. Και μαζί ο δρόμος για να ξαναγίνει μια ενωμένη και πλειοψηφική δύναμη.