04 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος-Ελλάδα συντονίζονται για αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία Η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός κόμβος ξένων υπηκόων

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201309/145728/images/det_mitsopoulosgeorgiadispatrok.jpgΚύπρος και Ελλάδα συντονίζουν τις προσπάθειές τους και ενώνουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, ενόψει του ενδεχομένου παροχής βοήθειας για εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών.Ειδικά σχέδια των δύο χωρών προβλέπουν ότι η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός κόμβος ξένων υπηκόων, οι οποίοι θα μεταφερθούν από τον Λίβανο προς άλλες χώρες, ενώ ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι βοηθητικός, ώστε η μεταφορά να γίνει το συντομότερο δυνατό.Ανώτεροι αξιωματούχοι της ελληνικής Κυβέρνησης είχαν την Τρίτη επαφές στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Τάσο Μητσόπουλο, ενώ συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε δηλώσεις του το μεσημέρι, είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπονήσει για τον σκοπό αυτό το σχέδιο «Ιώνη», ενώ ενημερώθηκε από την κυπριακή πλευρά για το αντίστοιχο πρόγραμμα «Εστία».

«Στόχος μας είναι Ελλάδα και Κύπρος να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας ενόψει της συριακής κρίσης, έτσι ώστε κύματα προσφύγων να αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις», για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά και για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής σκοπιάς του ζητήματος, είπε.
Συμπλήρωσε ότι σκοπός είναι Αθήνα και Λευκωσία να ενώσουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν, ενεργοποιώντας παράλληλα και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

«Το πρόβλημα δεν θα αφορά την Κύπρο ή την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και τους εταίρους μας» είπε ο κ. Γεωργιάδης.Από την πλευρά του ο Άγγελος Συρίγος, Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας, αναφέρθηκε στην συμβολική παρουσία των δύο αξιωματούχων στη Λευκωσία.«Θέλουμε να δείξουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ευρύτερη περιοχή, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κοινή στάση για το πρόβλημα» και συντονίζονται σε επίπεδο βοήθειας στην εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών από τη Συρία και κυρίως το Λίβανο, είπε.Πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις απαιτούν στενή συνεργασία».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι υπάρχει πρόβλεψη για την εκκένωση υπηκόων τρίτων κρατών, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με την Ελλάδα και την Κύπρο και ζητούν βοήθεια στη διαμετακόμιση. Οι ξένοι υπήκοοι δεν θα παραμείνουν στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά θα διαμετακομισθούν σε άλλες χώρες.Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να βοηθήσει να γίνει η διαμετακόμιση το συντομότερο δυνατό, διότι τα μεγέθη της Κύπρου δεν επιτρέπουν να έχει μεγάλους πληθυσμούς για μακρό χρονικό διάστημα, κατέληξε ο κ. Συρίγος.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=145728