04 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση Ρεπούση για την Ιστορία και τα Θρησκευτικά στο νέο Λύκειο

Τη διαφωνία της για την απουσία του μαθήματος της Ιστορίας από τη Β’ και Γ’ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων την ώρα που διδάσκονται τα Θρησκευτικά και δη με τον τρόπο που γίνεται η διδασκαλία τους εξέφρασε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, η Μ. Ρεπούση λέγοντας πως στη Β’ και Γ’ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων δεν υπάρχει η ιστορία, τόνισε: “Αυτοί θα γίνουν πολίτες του κράτους και διδάσκονται ιστορία μόνο στην Α’ Λυκείου, αντίθετα, διδάσκονται τα θρησκευτικά και αναρωτιέμαι: Γιατί ενώ θέλετε να κάνετε ένα νέο σύγχρονο Λύκειο, επιμένετε στην αντίληψή σας για τα Θρησκευτικά που δεν είναι καν θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επί της υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου;”

“Τα θρησκευτικά με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο Λύκειο”, είπε στη συνέχεια η βουλευτής και τόνισε ότι οι μαθητές θα ήταν προτιμότερο να διδάσκονται περισσότερη Ιστορία και Φυσικές Επιστήμες.Η τοποθέτηση της Μ. Ρεπούση προκάλεσε την αντίδραση της βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Σταυρούλας Ξουλίδου,  η οποία χαρακτήρισε “τραγελαφικά” τα όσα είπε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή.
 
“Τα όσα τραγελαφικά υποστήριξε η κ. Ρεπούση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή για κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Β’ και Γ’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, μόνο θυμηδίες προκαλούν”, είπε η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ και συνέχισε: “Προφανώς, δεν έχει ιδέα από την ύλη των βιβλίων των Θρησκευτικών, που διδάσκονται στο Λύκειο και ξεστομίζει ασυναρτησίες περί «θρησκευτικής κατήχησης», που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα”.