05 Αυγούστου 2013

Τουρκία: Βαριές ποινές στην υπόθεση Ergenekon

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ0tGkwrWk-fN4TJ75qb1pj9Aun6UJ5CoRiWb0M2GqZDDVvpot7
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα έναν πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων σε ισόβια κάθειρξη και δεκάδες άλλους, μεταξύ των οποίων αντιπολιτευόμενους βουλευτές, σε μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης, σε μια υπόθεση που έχει φέρει στην επιφάνεια βαθιές διαιρέσεις στη χώρα. Ο απόστρατος στρατηγός και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ καταδικάσθηκε σε ισόβια για το ρόλο του στη συνωμοσία "Εργκένεκον" για την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Οι δικαστές, οι οποίοι ανακοίνωσαν τις ετυμηγορίες για σχεδόν 300 κατηγορουμένους στο πλαίσιο της υπόθεσης, καταδίκασαν επίσης τρεις εν ενεργεία βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε ποινές κάθειρξης 12 ως 35 ετών.


Νωρίτερα δυνάμεις ασφαλείας είχαν εκτοξεύσει δακρυγόνα σε χωράφια γύρω από το δικαστήριο στη φυλακή της Σηλυβρίας, δυτικά της Κωνσταντινούπολης, καθώς υποστηρικτές των κατηγορουμένων συγκεντρώνονταν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτής της δίκης, η οποία έχει διαρκέσει πέντε χρόνια και αποτελεί ένα ορόσημο στη δεκαετή διαμάχη ανάμεσα στον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως ένα δίκτυο εθνικιστών με την κωδική ονομασία Εργκένεκον πραγματοποίησε εξωδικαστικές εκτελέσεις και βομβιστικές επιθέσεις για να προκαλέσει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα – ένα παράδειγμα των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που ο Ερντογάν λέει πως το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα του, το AKP, αγωνίζεται για να εξαλείψει.

Οι επικριτές, στους οποίους περιλαμβάνεται το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες και πως έχουν στόχο να φιμώσουν την αντιπολίτευση και να δαμάσουν το κοσμικό κατεστημένο που κυριαρχεί στην Τουρκία. Λένε πως οι δικαστές δέχθηκαν πολιτικές παρεμβάσεις κατά την εκδίκαση της υπόθεσης."Αυτή είναι δίκη του Ερντογάν, το δικό του θέατρο", λέει ο Ουμούτ Οράν, ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου CHP. "Στον 21ο αιώνα, σε μια χώρα που θέλει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, αυτή η προφανώς πολιτική δίκη δεν έχει νομική βάση", τόνισε μιλώντας στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Ερντογάν έχει αρνηθεί πως παρενέβη στη νομική διαδικασία και υπογραμμίζει πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Όμως έχει επικρίνει το χειρισμό της υπόθεσης από τους εισαγγελείς και έχει εκφράσει ανησυχία για το μακρύ χρόνο προφυλάκισης των κατηγορουμένων.Καθώς οι κύριοι δρόμοι πρόσβασης στο δικαστήριο ήταν αποκλεισμένοι ώστε να μην πλησιάσουν τα λεωφορεία με τους διαδηλωτές, εκατοντάδες υποστηρικτές των κατηγορουμένων προσπάθησαν να διασχίσουν χωράφια για να φτάσουν στο συγκρότημα του δικαστηρίου και της φυλακής, όμως ειδικές μονάδες της αστυνομίας τους εμπόδισαν.

Μεταξύ των 275 κατηγορουμένων στην υπόθεση περιλαμβάνονται αξιωματικοί, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι. Άπαντες αρνούνται τις κατηγορίες. Είκοσι ένας από τους κατηγορουμένους αθωώθηκαν ενώ το δικαστήριο συνεχίζει να ανακοινώνει ατομικές ετυμηγορίες.

Ο Μπασμπούγ επέκρινε το δικαστήριο χθες στο λογαριασμό του στο Twitter λέγοντας πως η κοινή γνώμη δεν θα δεχθεί την τιμωρία αθώων ανθρώπων.

Πηγή:www.capital.gr