05 Αυγούστου 2013

Τελική ευθεία για τους ιεροδιδασκάλους στη Θράκη

http://newpost.gr/storage/photos/c_300px_200px/201308/turkiamouftis.jpg Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία για την επιλογή των πρώτων ιεροδιδασκάλων από τους 240 συνολικά που θα διορισθούν στη Θράκη, δίνοντας τέλος σε μια εκκρεμότητα ετών και προσφέροντας πλέον τη δυνατότητα στους θρησκευτικούς λειτουργούς της μειονότητας να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση από το ελληνικό κράτος.
Μια εξέλιξη σημαντική για την εξασφάλιση της ισοπολιτείας που δίνει απάντηση και στα νέα διχαστικά κηρύγματα του Τούρκου υπουργού Υγείας Μουεζίνογλου που περιοδευσε και πάλι στη Θράκη.

Ηδη έχει καταρτισθεί ο κατάλογος των ιεροδιδασκάλων που έχουν προεπιλεγεί, από τους οποίους 35 προορίζονται για τη Μουφτεία Κομοτηνής, 14 για τη Μουφτεία Διδυμοτείχου και 23 για τη Μουφτεία Ξάνθης και η τελική επιλογή αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Το γεγονός ότι υποβλήθηκαν συνολικά 130 αιτήσεις για τις 90 θέσεις που αφορούσε η προκήρυξη αποτέλεσε μια σημαντική επιτυχία, καθώς το τουρκικό προξενείο, οι ψευδομουφτήδες, ακραίοι παράγοντες της μειονότητας είχαν ταχθεί εναντίον του νόμου για τους ιεροδιδασκάλους, εξαπολύοντας κύμα εκφοβισμού και απειλών. Ακόμη και οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές ήταν αρνητικοί στην υλοποίηση του νόμου.Ενθαρρυντική όμως ήταν και η ανταπόκριση της μειονότητας στην πρόσκληση για συμμετοχή γεύματος ιφτάρ με την ευκαιρία του Ραμαζανιού από τον διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Ν. Πιπερίγκο, στο οποίο συμμετείχε και ο γ.γ. Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γ. Καλατζής.

Την ίδια ώρα, στο χωριό Ραγάδα παρέθετε ιφτάρ, ο... Τούρκος υπουργός Υγείας Μ. Μουεζίνογλου, ο οποίος, με αφορμή το Ραμαζάνι, περιόδευσε και πάλι στη Θράκη.Ο Τούρκος υπουργός δεσμεύτηκε ότι «η Μητέρα Πατρίδα, η Τουρκία, θα είναι πάντοτε στο πλευρό της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και προειδοποίησε ότι «όπου υπάρχει έστω και ένα στίγμα της ιστορίας μας, όπου έχουμε ιστορικές αξίες, θα είμαστε πάντοτε παρόντες εκεί και προσβλέπω στο μέλλον με εμπιστοσύνη καθώς πορευόμαστε με ενότητα και αλληλεγγύη».
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ