05 Αυγούστου 2013

Τουρκία: Τη Δευτέρα η απόφαση για την υπόθεση Εργκένεκον

http://www.skai.gr/files/temp//C44DC13C36D45599497866C750E1C48D.jpg
Κεκλεισμένων των θυρών και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται τη Δευτέρα η δικαστική απόφαση για την πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον στην Τουρκία.Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθησαν 275 άτομα: στρατιωτικοί εν αποστρατεία, πολιτικοί δημοσιογράφοι και ακαδημαικοί.

Κατηγορούνται για δράση με σκοπό την ανατροπή του ισλαμιστικού κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης.“Η ατιμωρησία για τα εγκλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως από τις δυνάμεις ασφαλείας, έχει γίνει ο κανόνας στην Τουρκία. Ειδικά σε ό,τι αφορά πολιτικές δολοφονίες. Άνθρωποι που εξαφανίστηκαν μετά τη φυλάκισή τους. Αδιευκρίνιστες δολοφονίες. Ως εκ τούτου, η δίκη για την υπόθεση Εργκένεκον μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη προσπάθεια να δικαστούν όσοι διέπραξαν τέτοια εγκλήματα και παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει η Hande Ozhabes αναλύτρια του Ιδρύματος Τουρκικών Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης υπήρξαν εντάσεις.Άνθρωποι που στηρίζουν τους συλληφθέντες τονίζουν πως οι έρευνες επικεντρώθηκαν μόνον στους αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Ερντογάν.Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς και τονίζει ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει το αποκαλούμενο “βαθύ κράτος” της Τουρκίας.
Τον περασμένο Μάρτιο οι εισαγγελείς πρότειναν ισόβια κάθειρξη για τους 64 από τους 275 κατηγορούμενους.http://gr.euronews.com