05 Αυγούστου 2013

Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ δίνουν ξανά τα χέρια

Από: Νικόλας Ζαννέττος 
Νέο μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Ελλάδας αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη των Υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών την Τετάρτη στη Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive.
H ίδια πηγή, ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, ότι το μνημόνιο συνεργασίας θα αφορά θέματα ενέργειας αλλά και υδάτινων πόρων και σηματοδοτεί την έναρξη νέου γύρου επαφών με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών. Κυβερνητικοί κύκλοι, ανέφεραν στο SigmaLive, ότι η Κυβέρνηση ενστερνίζεται την άποψη, ότι μέχρι στιγμής η συνεργασία δεν μετουσιώθηκε σε ουσία, ενώ αφήνουν αιχμές κατά της προηγούμενης διακυβέρνησης για το γεγονός αυτό.

Λακκοτρύπης: Καμία καθυστέρηση στα ενεργειακά
Εξάλλου, υπό το φως των αιχμών Έλληνα και Κασίνη, για καθυστερήσεις στα ενεργειακά, η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Κληθείς να απαντήσει στα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα, για καθυστερήσεις στο θέμα του τερματικού και γενικότερα των ενεργειακών ζητημάτων είπε:«Δώσαμε στην δημοσιότητα τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης. Εάν εντοπίζετε κάποια καθυστέρηση, πείτε μας την», είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα 5-6 χρόνων, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μικρές καθυστερήσεις, όμως τόνισε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον ορθό δρόμο.

Στο βάθος του κοιτάσματος η επιβεβαιωτική
Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση, έφτασε στο βάθος του κοιτάσματος, δηλαδή ξεπέρασε τα 5600 μέτρα και οι αναλύσεις των δεδομένων έχουν αρχίσει.
Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη για το τερματικό, ο Υπουργός Ενέργειας, είπε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο, αφού ολοκληρώθηκε η αλληλοενημέρωση και πλέον συζητείται η ουσία του θέματος.

Σε δυο βδομάδες η απόφαση για ενδιάμεση
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ΔΕΦΑ-ITERA για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου, είπε ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο σε δεκαπέντε ημέρες. Σε ερώτηση για το αν τελικά αυτή η λύση είναι συμφέρουσα λαμβάνοντας υπόψη ότι σε μερικά χρόνια θα έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο, είπε ότι ο απόλυτος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να καταστεί η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά. «Αν υπάρξει κάποια λύση που συμφέρει στο κράτος, τότε θα την εφαρμόσουμε», κατέληξε.
zannettos@sigmalive.com