Το «Ταμαρρόντ» τότε συγκέντρωσε 22 εκατομμύρια υπογραφές στο κείμενο για την αποχώρηση του Μόρσι. Το κίνημα αυτό επίσης ήταν ο γενικός διοργανωτής των πορειών εκατομμυρίων ανθρώπων εναντίον της πολιτικής των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Οι πορείες αυτές ήταν το πρελούδιο για την απομάκρυνση του Μόρσι και των οπαδών του από την εξουσία.
Για τα μελλοντικά σχέδια του κινήματος μιλάει στη «Φωνή της Ρωσίας» το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του «Ταμαρρόντ» Χασάν Σαχίν:

Θα ήθελα μέσω ημών, να απευθυνθώ στα ξένα ΜΜΕ, τα οποία αποκαλούν την επανάσταση μας «στρατιωτικό πραξικόπημα». Αυτό το οποίο έγινε στην Αίγυπτο, ήταν η έκφραση της βούλησης του λαού. Τεράστιες μάζες ανθρώπων βγήκαν στους δρόμους για να ρίξουν το τυραννικό καθεστώς των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του προέδρου που δε δικαίωσε τις προσδοκίες των Αιγυπτίων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν στο πλευρό του λαού, αρνήθηκαν να στραφούν εναντίον του – και αυτό ήταν πολύ σημαντικό, στο βαθμό που αποφεύχθηκε η αιματοχυσία. Σήμερα, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» το αποκαλούν «στρατιωτικό πραξικόπημα» - μα δεν αντιλαμβάνονται καν τι θα πει «στρατιωτικό πραξικόπημα». Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» υπερασπίζονται ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και ένα συγκεκριμένο άνθρωπο, τον οποίο ο λαός δεν αποδέχεται.

Οι Αιγύπτιοι δε δέχονται επίσης και το ρόλο που παίζει ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κάιρο η Εν Πάτερσον. Οι Αιγύπτιοι απαίτησαν να κηρυχθεί «persona non grata» και να απελαθεί από την επικράτεια της Αιγύπτου. Παίζει ένα βρώμικο ρόλο κυριολεκτικά, αφού βοηθάει στη σημερινή τρομοκρατία των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Αν οι Αμερικανοί εκτιμούν πως πρέπει να έχουν καλές σχέσεις με την Αίγυπτο, τότε θα πρέπει να ανακαλέσουν την πρέσβειρα τους. Είμαστε εναντίον της διεθνούς ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. Μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας και θα καθορίσουμε τη μοίρα μας.

Πώς μπορούν να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες των οπαδών του Μόρσι;
Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις εγκληματικές πράξεις από τις ειρηνικές διαμαρτυρίες. Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στο τζαμί Ραμπί αλ – Ανταβία (σημείο συγκέντρωσης των οπαδών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στο Κάιρο) δεν είναι ειρηνικές διαμαρτυρίες. Είναι η εστία όπου κρύβονται πολλοί ηγέτες των «Αδελφών», τους οποίους αναζητά η Γενική Εισαγγελία με κατηγορίες για συγκεκριμένα εγκλήματα. Αυτοί χρησιμοποιούν αυτό το μέρος ως βάση για την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων, οι οποίες προκαλούν ζημιά στην Αίγυπτο, τους Αιγύπτιους, την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας. Είναι αντίθετοι σε αυτό και στεκόμαστε στο πλευρό του στρατού και της αστυνομίας. Ιδιαίτερα αφού ο σεΐχης αλ Καρανταβί κάλεσε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να εξοντώσουν τους Αιγύπτιους στρατιωτικούς. Θεωρώ πως ήρθε η ώρα να του αφαιρέσουν την υπηκοότητα μας. Εμείς από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε πως ο στρατός εκπληρώνει τον πατριωτικό του ρόλο – υπερασπίζεται την Αίγυπτο και τους Αιγύπτιους.

Η διέξοδος από τη σημερινή αντιπαράθεση θα είναι μία – μέσω του νόμου. Θα πρέπει να συλληφθούν και να δικαστούν όλοι εκείνοι που επιτίθενται σε οποιοδήποτε κρατικό κτίριο, φέρουν όπλα χωρίς να έχουν αυτό το δικαίωμα. Αναλάβαμε πρόσφατα την πρωτοβουλία να ελέγχουμε τα σημεία των συγκεντρώσεων αν υπάρχουν εκεί όπλα. Αυτό ας το κάνει η Επιτροπή των εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας, η γενική εισαγγελία, οι Ενώσεις των Αραβικών Κρατών και των κοινωνικών παραγόντων. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αρνήθηκαν και αυτό αποδεικνύει πως διαθέτουν όπλα και επιδιώκουν τη βία.

Πρόσφατα συναντηθήκατε με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρία Έστον. Τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτή τη συνάντηση;
Δε θα θέλαμε να αναπτυχθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχέσεις, παρόμοιες με αυτές που έχουμε με τις ΗΠΑ και την πρέσβειρα τους. Ο Αιγυπτιακός λαός σέβεται εκείνον που δείχνει σεβασμό στη βούλησή του. Ο αμερικανός πρέσβης για εμάς είναι persona non grata εξαιτίας της ανάμειξής του στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Η άποψη της Ευρωπαϊκής ένωσης για εμάς δεν μας είναι απολύτως κατανοητή. Θα πρέπει να μας δείξει την ακριβή της θέση απέναντι στην Αίγυπτο και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες απειλούν τη χώρα μας.

Κατά τη συνάντηση ρωτήσαμε την Έστον: «Θα συμφωνούσατε κοντά στο σπίτι σας να υπάρχουν ένοπλοι άνθρωποι που διαμαρτύρονται; Θα συμφωνούσατε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα να έχουν βάσεις διάφορες τρομοκρατικές ομάδες; Μάλλον όχι. Έτσι κι εμείς δε συμφωνούμε». Η Έστον ήρθε να διευκρινίσει τις αιτίες της συνεχιζόμενης βίας και την άποψη του Αιγυπτιακού λαού αναφορικά με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Η θέση μας έχει ως εξής: είμαστε υπέρ τις δίκης όλων όσων διέπραξαν εγκλήματα κατά του λαού. Δεν θα επιτρέψουμε στους ηγέτες των «Αδελφών Μουσουλμάνων» να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς τιμωρία. Οι Αμερικανοί ανησυχούν για τον Μόρσι και τους ηγέτες των «Αδελφών» απλά και μόνο γιατί οι «Αδελφοί» είναι για αυτούς ένα εργαλείο για την υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου στην περιοχή εν γένει και ειδικότερα στην Αίγυπτο. Ο λαός μας όμως έριξε από την εξουσία τους «Αδελφούς» και ακύρωσε τα σχέδια του Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή.

Ποια είναι τα σχέδια του κινήματος σας για το άμεσο μέλλον;
Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε για το νέο Σύνταγμα για όλους του Αιγύπτιους, για το νέο θεμελιώδη νόμο, ο οποίος δεν πρόκειται να διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση το φύλο ή τη θρησκεία. Το Σύνταγμα θα πρέπει να προστατεύει την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη και πολίτισσας της Αιγύπτου, το δικαίωμα τους για κοινωνική δικαιοσύνη, να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του κράτους και να λαμβάνει υπόψη του την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Σύντομα θα ξεκινήσουμε την εκστρατεία μας «Γράψε το δικό σου Σύνταγμα». Ο Αιγυπτιακός λαός θα λάβει μέρος στη δημιουργία του Συντάγματος, το οποίο θα πρέπει να αντανακλά τους στόχους της επανάστασης της 30ης Ιουνίου. Μετά από αυτό θα σκεφτούμε για τις εκλογές.

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.