12 Ιουλίου 2013

F-15 & Αpache & Abrams: Τι θα φέρει μαζί του ο Σαμαράς;

Μαχητικά αεροσκάφη F-15, απαραίτητα. (USAF)
Η κατάσταση της εθνικής οικονομίας δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή, όπως και τα επόμενα χρόνια, αγορές όπλων από την Ελλάδα. Αυτό είναι κατανοητό σε όλους. Η τουρκική εξοπλιστική πρόκληση, σε συνδυασμό με το περαιτέρω γιγάντωμα των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην μεσογειακή λεκάνη, εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα υποδεχθεί στις 8 Αυγούστου τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο. Η επίσκεψη θα αναδείξει την σημερινή δυναμική των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδος, αναφέρει σε σχετικό ανακοινωθέν ο Λευκός Οίκος. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες στην Ελλάδα σε σχέση με την μεταρρύθμιση στην οικονομία της και την επιστροφή στην ευημερία. Ο Αμερικανικός Πρόεδρος θα συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα γύρω από θέματα αμοιβαίου συμφέροντος και προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 30 Ιουλίου θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο Υπουργός  Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Χάγκελ, αλλά και με τον Τζον Μακέιν που προεδρεύει της Επιτροπής Αμύνης της Γερουσίας, ενώ φέρεται να έχει ζητήσει ραντεβού με την Σύμβουλο Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, νέα Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και στενή φίλη του Προέδρου Ομπάμα.

Μαχητικά αεροσκάφη F-15, ελικόπτερα μάχης Αpache, άρματα μάχης Abrams: Οπλικά συστήματα που είναι άκρως απαραίτητα για να αντικατασταθεί μέρος τουλάχιστον των απαρχαιωμένων όπλων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Πολεμική Αεροπορία αναγκάζεται να λειτουργεί με τα παλιά A-7, η Αεροπορία Στρατού διαθέτει λιγοστές μονάδες για την πραγματική εφαρμογή μιας επιθετικής τρίτης διάστασης, ο Στρατός πρέπει να αρκείται με τεθωρακισμένα της δεκαετίας του 1960.

Στο επίκεντρο το F-15, ο άσσος της αερομαχίας - ανώτερο όλων των αντιπάλων, που έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες αερομαχίες, και ουδέποτε έχει νικηθεί, το οποίο η Πολεμική Αεροπορία θέλησε να αποκτήσει, αλλά πάντα το στερήθηκε. Δύο μοίρες από αυτά τα αεροσκάφη κάνουν την Ανατολική Μεσόγειο περισσότερο προσιτή.

Στην Ανατολική Μεσόγειος παρουσιάζεται ήδη τώρα ένα μακροπρόθεσμο δίλημμα ασφαλείας για τις χώρες της περιοχής, το οποίο περιπλέκεται από τις τριβές της «Αραβικής Άνοιξης» και τα συμφέροντα εξω-περιφερειακών δυνάμεων, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του το βρετανικό Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Το φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με μια υπερπόντια ενεργειακή εξάρτηση στο Ισραήλ και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Κύπρο ενθαρρύνει την ταχεία εκμετάλλευση των εν λόγω πόρων, έχει περιπλέξει και αυξήσει τις διάφορες ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή. Οι μακροχρόνιες αντιπαλότητες στην περιοχή έχουν τώρα έναν επιπλέον οδηγό.
http://www.fox2magazine.net/