12 Ιουλίου 2013

Κλειδώνει η πρωτιά του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Νέα δημοσκόπηση δίνει την πρωτιά με μεγάλη διαφορά

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201307/140038/images/det_imagesCAC2H2OE.jpgΧθες το απόγευμα, η προεδρία του CTP έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης δημοσκόπησης. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες, πρόωρες «βουλευτικές»» εκλογές, η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς βρίσκεται μια απόσταση αναπνοής από μια ιστορική νίκη.Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρίας «Red Border», τα τ/κ κόμματα ενδέχεται να συγκεντρώσουν στις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου τα εξής ποσοστά:
Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 38-40 %,Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 25-27 %
Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 15-17%,Τ/κ Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών: 3-5 %,Αναποφάσιστοι: 5 %
Άλλα κόμματα: 5 %,

Η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι τα ποσοστά του CTP ξεπερνούν τα ποσοστά του μεγαλύτερου κόμματος της τ/κ δεξιάς με διαφορά 13 μονάδων. Την ίδια στιγμή, το τ/κ Κίνημα των Σοσιαλδημοκρατών δίνει μεγάλη μάχη για να καταφέρει να ξεπεράσει το όριο για την είσοδο στην νέα «βουλή». Αξιοσημείωτη άνοδο καταγράφουν τα ποσοστά του DP, στο οποίο εντάχθηκε πριν από λίγο καιρό ο στενός κύκλος των συνεργατών του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου.

Φήμες για παρέμβαση της Τουρκίας στις «εκλογές»
Τις τελευταίες ώρες, στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, πληθαίνουν οι φήμες, οι οποίες κάνουν λόγο για την παρέμβαση της Τουρκίας στις επικείμενες «εκλογές». Σήμερα, διάφορα τ/κ μέσα μεταδίδουν την πληροφορία ότι το DP χρησιμοποιεί για την προεκλογική του εκστρατεία ένα λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδες της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με διάφορους τ/κ δημοσιογραφικούς κύκλους, η τουρκική αντιπολίτευση παρέχει διάφορες «διευκολύνσεις» στο κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς.Από την πλευρά του, πριν από λίγες ώρες, ο κ. Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι ο κύκλος της «πρεσβείας» της Τουρκίας καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχυθούν τα ποσοστά του UBP.    
Του Νίκου Στέλγια