12 Ιουλίου 2013

Νηστεία εσείς, φαγοπότι εμείς

Με ένα τεράστιο τραπέζι, μήκους 500 μέτρων, οι διαδηλωτές υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους στην Τουρκία προκάλεσαν την κυβέρνηση Ερντογάν, εν μέσω της νηστείας του ραμαζανιού, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Βουλής, με την οποία αφαιρέθηκε από το Επιμελητήριο Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων το δικαίωμα έγκρισης κατασκευαστικών αδειών, το οποίο ανέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού.

Η Βουλή πήρε κατά τη διάρκεια της νύχτας την απόφαση, με τις ψήφους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, το οποίο έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μηχανικοί και αρχιτέκτονες θεωρούν ότι το Επιμελητήριό τους τιμωρείται έτσι, επειδή επέκρινε τα σχέδια ανάπλασης στην πλατεία Ταξίμ και την καταστροφή του πάρκου Γκεζί. Αυτά ήταν η αφορμή της πολυήμερης εξέγερσης εναντίον της στροφής προς το Ισλάμ, την οποία προσπαθεί να επιβάλει στην Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν. Χθες υπέκυψε στα τραύματά του ο νεαρός διαδηλωτής που είχε χτυπηθεί εκείνες τις ημέρες στο Εσκί Σεχίρ. Ετσι ο αριθμός των σκοτωμένων στις διαδηλώσεις έφτασε τους πέντε.

 Χθες ο ισλαμιστής Ερντογάν βρέθηκε αντιμέτωπος με ακόμη μία πρόκληση εκ μέρους των οπαδών του κοσμικού κράτους, καθώς δεν έχει πάψει η αντιπαράθεση της κυβέρνησής του με αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων. Το πρωί, λίγο μετά την απόφαση της Βουλής, χιλιάδες διαδηλωτές έστησαν στην Κωνσταντινούπολη ένα τεράστιο υπαίθριο τραπέζι με φαγητά και άρχισαν να τρώνε, παραβιάζοντας έτσι τη νηστεία του ραμαζανιού. Το τραπέζι άρχιζε από την οδό Ιστικλάλ και έφτανε τα 500 μέτρα, με κατεύθυνση προς την πλατεία Ταξίμ. Η κίνηση αυτή πάντως θα μπορούσε να θεωρηθεί και πρόκληση προς το δημόσιο θρησκευτικό αίσθημα των πιστών μουσουλμάνων.


Ενα τμήμα από το τραπέζι που στήθηκε στην οδό Ανεξαρτησίας, μέσα στο Ραμαζάνι...
Ενα τμήμα από το τραπέζι που στήθηκε στην οδό Ανεξαρτησίας, μέσα στο Ραμαζάνι... (ΠΗΓΕΣ: ΑΣΟΣΙΕΙΤΕΝΤ, ΑΜΠΕ)