12 Ιουλίου 2013

Βουλγαρία: Ακλόνητη η θέση της Σόφιας για Σύμφωνο Καλής Γειτονίας με τα Σκόπια

http://www.novinite.com/media/images/2012-08/photo_verybig_142538.jpgΤην πάγια θέση για την ανάγκη υπογραφής διμερούς Συμφωνίας Καλής Γειτονίας ως βασική προϋπόθεση της υποστήριξης από τη Σόφια της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση(ΕΕ) επιβεβαίωσε σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν σε συνάντησή του με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος Ένωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση - DUI Αλί Αχμέτι. Ο αρχηγός του DUI είναι ο δεύτερος πολιτικός της ΠΓΔΜ που επισκέπτεται τη Βουλγαρία για να βολιδοσκοπήσει τις (προ)θέσεις της νέας κυβέρνησης ύστερα από την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Φατμίρ Μπεσίμ στο τέλος Ιουνίου.
«Η Βουλγαρία και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της περιοχής θα αποτελέσουν πραγματικό τμήμα της ΕΕ όταν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της (Πρώην Γιουγκοσλαβικής)Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενταχθούν στην ΕΕ. Όταν θα είμαστε όλοι ενωμένοι σε μία ενιαία οικονομική αγορά, η οποία θα κυβερνάται μέσω δημοκρατικών αξιών και του κράτους δικαίου, θα έχουμε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες μας», τόνισε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ στη συνάντηση με τον αρχηγό του DUI, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του βουλγαρικού υπουργείου.

Ο κ. Βιγκένιν τόνισε, στη συνέχεια, ότι η υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας αποτελεί ένα από τα στοιχεία από τα οποία εξαρτάται η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ, σε συνδυασμό με την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ταυτόχρονα, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε κοινές πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας», πρόσθεσε ο κ. Βιγκένιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Εάν απλά κοιτάμε στο παρελθόν, δεν θα επωφεληθούμε της μοναδικής ευκαιρίας που παρέχει η ΕΕ. Η ένταξη μερικές φορές απαιτεί συμβιβασμούς τους οποίους κάθε κράτος-μέλος πρέπει να κάνει χάριν ενός καλύτερου μέλλοντος», πρόσθεσε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ.

«Ενδιαφερόμασταν πάντα για ύπαρξη φιλικών σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της (Πρώην Γιουγκοσλαβικής) Δημοκρατίας της Μακεδονίας διότι, πρώτα απ’ όλα είμαστε γειτονικές χώρες. Δεν υπάρχουν λόγοι, ώστε να θέτουμε εμπόδια μεταξύ των κρατών μας», δήλωσε ο κ. Αχμέτι από την πλευρά του.Και οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν για τη δεσπόζουσα σημασία της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της καλής γειτονίας και της οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή.
«Το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα δεν είναι μεγαλύτερο από τη διένεξη μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας”, είπε ο Αλβανός πολιτικός της ΠΓΔΜ σε ομιλία του σε διεθνές φόρουμ με αφορμή τα 100 χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων, το οποίο είναι η επίσημη αφορμή για την επίσκεψη του κ. Αχμέτι στη Σόφια.

«Δεν θα έλεγα, ότι αυτή η διένεξη είναι μεγαλύτερη από τη διένεξη μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας. Αυτό το ζήτημα (σ.σ. του ονόματος) είναι αρκετά φορτισμένο συναισθηματικά και όπου υπάρχουν συναισθήματα δεν υπάρχει ορθολογισμός. Είναι αρκετά φυσιολογικό ως τρίτο διαμεσολαβόν μέρος στη Διεθνή Κοινότητα, να κρατώ κάπως χαμηλά αυτά τα συναισθήματα», δήλωσε ο κ. Αχμέτι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Φόκους».
Ο κ. Αχμέτι σε σημερινές δηλώσεις του στον Τύπο είπε ότι το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα προς επίλυση. Αφού εξέφρασε την πεποίθηση, ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα, το οποίο είναι αδύνατον να επιλυθεί, ο Αλβανός πολιτικός πρόσθεσε ότι «έχει έρθει η ώρα να καθίσουμε στο τραπέζι, να συνομιλήσουμε και να επιτύχουμε συγκεκριμένους συμβιβασμούς». «Όπου υπάρχουν συμβιβασμοί υπάρχουν και αποφάσεις», τόνισε ο κ. Αχμέτι, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο «Φόκους».

 «Σήμερα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μου με τον πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι και τον ΥΠΕΞ Κρίστιαν Βιγκένιν ένιωσα σαν να βρίσκομαι στις Βρυξέλλες. Διότι άκουσα ιδέες για επενδύσεις στο πλαίσιο καλών γειτονικών σχέσεων, για κοινές προσπάθειες για την ένταξη ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μετά από αυτές τις συναντήσεις θα επιστρέψω στα Σκόπια δυνατότερος και πιο βέβαιος σχετικά με την κατανόηση από μέρους μου για την ανάγκη να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για το κοινό μας μέλλον».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του DUI, Αλί Αχμέτι στο βουλγαρικό Τύπο, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντική στιγμή να μιλήσουμε για όλα τα ζητήματα στα Βαλκάνια με τη βέλτιστη πρόθεση να τα λύσουμε», όπως είπε.
http://www.express.gr/