12 Ιουλίου 2013

Πυραύλους στραμμένους σε Ισραήλ, Ιράν έχει αναπτύξει η Σ. Αραβία

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRQPnDzbnIrAkNMvdZTATH5kRH31VU90xnq7BuBBOBhVTBUmM1p
Η Σαουδική Αραβία διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους στραμμένους προς το Ιράν και το Ισραήλ, ανεπτυγμένους σε μια μυστική βάση στην έρημο, υποστήριξε σήμερα ο όμιλος αμυντικών και στρατιωτικών πληροφοριών IHS Jane Intelligence.
Σε δορυφορικές φωτογραφίες εικονίζονται ράμπες εκτόξευσης πυραύλων που φαίνονται να είναι στραμμένοι προς ιρανικούς στόχους ενώ άλλοι στοχεύουν προς την πλευρά του Ισραήλ, σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών συμβούλων του ομίλου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, τότε η βάση αυτή, στην καρδιά της ερήμου, θα είναι η τρίτη του είδους που εντοπίζεται στη Σαουδική Αραβία. Η βάση ενδέχεται επίσης να λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης ή ως αποθηκευτικός χώρος.

"Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι πύραυλοι στοχεύουν συγκεκριμένα το Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη, όμως εάν εκτοξεύονταν θα αναμέναμε να στόχευαν μεγάλες πόλεις", δήλωσε ο Ρόμπερτ Μουνκς, στέλεχος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού αμυντικών θεμάτων Janes, που ανήκει στον όμιλο. "Δεν θέλουμε να εξάγουμε υπερβολικά συμπεράσματα όσον αφορά τη σαουδαραβική στρατηγική, όμως είναι σαφές ότι η Σαουδική Αραβία δεν διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν και το Ισραήλ", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μουνκς, μια βάση εκτόξευσης πυραύλων όπως αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για το Ριάντ εάν η Σαουδική Αραβία αποφασίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό το 2011 ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, πρίγκιπας Τούρκι αλ Φάιζαλ.

http://www.e-typos.com/